Отзвук в парламента за искания имунитет на Бойко Борисов

31 Май 2023 | 14:24
0 коментара
Политика
България
Отзвук в парламента за искания имунитет на Бойко Борисов

Денков призова прокуратурата да не се ползва като "бухалка"

Часове след като стана ясно, че от прокуратурата са поискали имунитета на народния представител Бойко Борисов депутати от различни партии коментираха действията на държавното обвинение.

Номинираният за премиер с втория мандат Николай Денков смята, че исканият имунитет на Бойко Борисов е опит да се бламира сформирането на редовно правителство и призова прокуратурата да не се ползва като „бухалка”.

Радостин Василев обяви като добра новината за поискания имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. „Това е добра новина, твърде закъсняла, но по-добре късно, отколкото никога. Надявам се да си го даде доброволно като мен и Костадин Костадинов, но ако не си го даде, ще бъде интересно гласуване в зала”, каза Василев. Той призна, че активизацията на прокуратурата е започнала от неговия имунитет.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ ситуацията е много сериозна. „Свидетели сме на тотален разпад на държавата. Всяка една – законодателна,изпълнителна, съдебна власт има своите проблеми. Вече наблюдаваме война между институциите и между различните власти. От политическа целесъобразност може да има различни решения, но юридическата страна на нещата има своите компетентни органи”, каза той.

Председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов смята, че единственият вариант е нови избори. „Инатът на ПП-ДБ да съставят правителство, въпреки че вече нямат морална и законова легитимност, може да разруши България. Те са доказани агенти на чужда държава, а не да участват в управлението на държавата”, обясни той по повод вчерашното изслушване по искане на партията му дали е имало съгласуване с чуждо посолство на кадри от нашите спецслужби.

„В тази ситуация никой не е над закона”, каза Станислав Балабанов от ИТН и допълни, че независимо дали депутатът се казва Радостин Василев или Бойко Борисов, трябва да носи отговорност за действията си. От партията му ще подкрепят това (искането за сваляне на имунитет) в зала.

Пред БГНЕС Георги Свиленски от БСП обясни, че от партията му ще гласуват “за” свалянето на имунитета на Борисов. „Законната процедура за завършване на всяко едно производство е през съдебната зала, не през парламента. Интересното е, че тези, които се опитаха и го арестуваха незаконно, тези дни мислят схеми как да го спасят - говоря за ПП”, допълни депутатът от БСП.

Самият Борисов обясни, че няма да си даде имунитета, защото няма къща в Барселона. 

Добавете Вашия коментар

TOP