ОТЗВУК ОТ АКЦИЯТА НА ГДБОП! Разследващите: Шефът на земеделската служба в Петрич и брат му усвоили имоти с площ 40 000 дка, двама получили за 5 г. 600 000 лв. субсидии

01 юли 2022 | 16:33
1 коментара
ОТЗВУК ОТ АКЦИЯТА НА ГДБОП! Разследващите: Шефът на земеделската служба в Петрич и брат му усвоили имоти с площ 40 000 дка, двама получили за 5 г. 600 000 лв. субсидии

Началникът на Общинската земеделска служба в Петрич Илия Пашов, която бе атакувана от антимафиоти в сряда, вчера участва в общинската сесия и беше видимо спокоен. По повод  акцията на ГДБОП той заяви, че проверката е по сигнал, оказал е съдействие и няма никакви притеснения.

  „Органите на реда работят много професионално. Проверяват документи и животински обекти. Разпитите бяха извършени в Общинска служба „Земеделие“, предоставихме всички изискани документи. Ние бяхме там до към 6 часа, защото се изискваше време да се опишат. Минали са през дома ми и са иззели документи, заявления за подпомагане на земеделски стопани. Нямам основания да се притеснявам, цял  живот се занимавам с животински обекти и който иска, може да дойде и да провери на място”, заяви Илия Пашов в изявлението си пред медиите.

Мащабна операция на ГДБОП и европейската прокуратура разкри злоупотреби с европейски средства по земеделски програми в Петрич, съобщиха вчера от МВР.

През 2020 година в ГДБОП-МВР са придобити данни, че на територията на община Петрич, област Благоевград, функционира организирана престъпна група, осъществяваща престъпна дейност, изразяваща се в неправомерно предоставяне и усвояване на субсидии за отглеждане на земеделски култури, пасища, програми за отглеждане на животни, както и по оперативни програми за използване на пасища и мери.

Според постъпилата информация част от лицата, които от години неправомерно получават и управляват парични средства под формата на субсидии, предоставяни на България от фондовете на Европейския съюз, както и печелят проекти по оперативни програми са: началникът на Общинска служба „Земеделие“ – гр. Петрич, други служители на общинската служба, техни роднини и приближени лица.

Установено е, че всяка година лицата, осъществяващи гореописаната престъпна дейност, прогресивно увеличават декларираните площи и животни, респективно се увеличават и сумите, които получават под формата на субсидии.

Също така е установено, че ръководителят на Общинска служба „Земеделие“ – гр. Петрич и неговият брат са успели да усвоят чрез констативни нотариални актове по обстоятелствена проверка имоти с площ над 40 000 декара. Установено е, че само две лица, участници в престъпната група, са получили за последните 5 календарни години парични средства в особено големи размери под формата на субсидии (над 600 000 лева).

Във връзка с горното и с цел предотвратяване, пресичане, разкриване и документиране в пълен обем на извършваната противоправна дейност на 29 юни е проведена специализирана полицейска операция, съвместно със служители на сектор БОП – Благоевград, сектор БОП – Кюстендил, сектор БОП – София град, сектор БОП – София област и сектор БОП – Перник.

В хода на проведените мероприятия са извършени 4 броя обиски (претърсване) на лица и претърсване и изземване на 7 броя леки и товарни автомобили, както и претърсване и изземване на 6 адреса на територията на община Петрич и община Сандански, в това число и помещения на Общинска служба „Земеделие“ – Петрич и земеделска аптека с амбулатория. В хода на провежданите мероприятия са установени и иззети:

• Мобилни телефони и СИМ карти;

• Заявления за кандидатстване по оперативни програми за подпомагане на Европейския съюз, договори за наем и покупко- продажба на частни и общински имоти (земеделски площи) и други документи, имащи отношение по горепосоченото досъдебно производство;

• Множество идентификатори за животни (ушни марки).

В хода на проведените мероприятия със заповед за задържане за срок до 24 часа съгласно Закона за МВР са задържани 8 лица, от които началникът на Общинска служба „Земеделие“ – гр. Петрич, други служители на общинската служба и лица, съпричастни към гореописаната престъпна дейност.

Работата по случая продължава, като към настоящия момент се извършват разпити на лица в качеството на свидетели. Извършват се проверки на регистрирани животновъдни обекти на лица (бенефициенти по европейски програми), имащи отношение към престъпната дейност. Към момента са констатирани несъответствия между броя на декларираните и броя на представените животни в проверяваните обекти. Разследването се осъществява под надзора на европейската прокуратура.

Според източници на БНТ двама от групата са задържани в Обзор по време на земеделски семинар./Струма/


Човек публикува:
01 юли 2022 | 23:04
Коригирайте си нещата глупави вестници жълти колко пари са 600 000 на двама за 5 години колко животни гледат тези хора и как са смачкани от работа а пишете 40 000декара ако има такива декари на годината са по 2 милиона всичко това е нагласено от хората които са мафията и не им се съдейства за да крадат пари защото Илия е честен човек и не се подава на такива боклуци... Да го духат всички нещастници има видов ден и скоро ще дойде!!!

Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?