Отвращение или непукизъм: Защо 60% от българите не гласуват?

03 Април 2023 | 11:32
1 коментара
Любопитно
България
Отвращение или непукизъм: Защо 60 от българите не гласуват?
Очаквано ниска избирателна активност беляза поредните парламентарни избори. Защо повече от 60% от българите на излязоха да гласуват?

"60% предпочетоха да правят по-интересни за тях неща. Беше очаквано, защото кампанията беше много вяла. Системните партии опитват да направят така нещата, че да разчитат повече на твърдите си електорати, защото са по-лесно предсказуеми", коментира психологът доц. Николай Димитров в "България сутрин".

Според него изборите няма как всеки път да раждат различни послания, а негласуването също се възприема като политическо поведение.

"Проблемът в България идва от една партия, която много добре яхна ситуацията и нямаше кой да я спре. От "Възраждане" се появяват хора във всички медии и говорят не много истински неща и дори фалшиви новини. Националистическото говорене е много популярно", каза още доц. Димитров.

Според психолога все още не сме се научили как да правим избори, тъй като изборното законодателство се променя в 12 без 5.

"Хоризонтът са местните избори наесен. Много е важно партиите да си дадат сметка какво очакват да се случи на тях и с какви очи ще се явят. Носят се слухове, че правителство ще има, много е вероятно да включва само една от големите партии, по-вероятно е това да е ГЕРБ. По-добре би било за "Продължаваме промяната" да не участват в правителство", подчерта доц. Димитров.

PR експертът Пепи Димитрова вижда абсолютна умора у хората и усещане, че тези избори няма да донесат никаква съществена промяна.

"Когато човек знае, че от неговия избор няма да произлезе почти нищо ново, той няма желание. Ситуацията е някакъв мат и тя се вижда от всички. Разпределението вече беше направено преди година и нещо, нашето отношение към политическите процеси не се е променило", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ политическото лидерство не произвежда нищо ново, а избирателите са знаели, че математиката е същата.

"Много е важно как партиите ще комуникират със своите избиратели в следващите дни - дали искат нови избори или коалиция на всяка цена", отбеляза PR експертът.

Двамата коментираха и феноменът "не подкрепям никого".

"Това са хората, които искат да гласуват, но не намират за кого. Партиите бяха твърде заети със собствените си дребнотемия и не обърнаха внимание на важните неща за тези десетки хиляди души. Само повишават изборната активност, но не влияят на разпределението", посочи доц. Николай Димитров.
 

Добавени коментари

Стаменчо публикува:
03 Април 2023 | 21:51
Негласувалите за пореден път бяха НАЙ-МНОГОБРОЙНАТА ПАРТИЯ в страната. Те изразиха яко политическо послание от което управляващи и кандидат управляващи ги хваща комплекс за малоценност и изпитват вина. А то, полит.послание, гласи: Вие, политиците, без изключение, не струвате нищо! Вие сте безгръбначни. Вие сте алчни и гледате само собствения си джоб и собствените връзки. Вървете в ада. Държавата може и без вас. Крадци сте, кариеристи и политически хамелеони. Жалки боклуци!" Че какво по-вярно има от това????

Добавете Вашия коментар

TOP