Отстъпката за гориво няма да е от 1 юли и срещу лична карта

25 Май 2022 | 12:27
8 коментара
Бизнес
Отстъпката за гориво няма да е от 1 юли и срещу лична карта

Нови подробности за отстъпката за гориво даде зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов. Той съобщи, че тя няма да тръгне от 1 юли, защото ведомството му не е готово.

“Разбрали сме се как ще се приложи отстъпката от 25 стотинки за литър бензин. Ще има механизъм, но все още не е не е финално изработено нашето предложение, а мисля, че е най-лесно работещо. Когато се дава тази отстъпка, ще се приспадат впоследствие задълженията на самия оператор на бензиностанцията, или фирмата от задълженията им за ДДС в края на всеки един месец”, коментира Данаилов.

“Има опасност обаче, да не би някой впоследствие да събере тези касови бележки с отстъпката, защото както стана ясно, говорим, че е само за физически лица, да не събере касовите бележки и да му се издаде и фактура”, предупреди той. И коментира защо отстъпката няма да се дава срещу лична карта. “С лична карта за отстъпка значи всички да се регистрират като оператори на лични данни и да има сигурност, че няма да бъде злоупотребено с моите и с вашите данни”, допълни Данаилов, цитиран от Нова тв.

“С талон също е изключително сложно за администриране, защото въпросът е да се следи автомобилът дали е частен или е така да се каже на фирма. Тогава някой пак трябва да въвежда база данни, да се прави такава. Пак казвам, единствената сложност в това да се дават отстъпки, е впоследствие тези касови бележки да не бъдат събрани и на тях да им се издаде фактура. Тогава вече ще имаме наистина злоупотреба. Всяка касова бележка постъпва веднага в НАП и може да бъде впоследствие контролирана, тъй като има голям обем и има такива решения, които да четат тази информация и да правят такъв анализ на голяма база данни, въпрос на приложение е все пак. Иначе отстъпкат от 25 стотинки няма да влезе в сила от 1 юли, няма да успеем до тази дата, тъй като не сме готови”, каза още Пламен Данаилов.

Добавени коментари

Чако публикува:
28 Май 2022 | 18:32
Не разбирам, не може ли да намалят акциза, както направиха Германия и Италия. Явно сме по богати от тях. Това с тези 0. 25 ст. е смешно ос нищо не помагат.
Жалки смешници публикува:
28 Май 2022 | 13:20
Тия 25ст.....си ги заврете у гъзо....смешници....жалка некадърна държава....от гупост на глупост само...
25 стотинки публикува:
27 Май 2022 | 20:49
Да си ги набутат в гъзове те тея 25 стотинки
комитата публикува:
27 Май 2022 | 13:09
те докато напарвят отстъпката бензина ще е5 лв по куха страна и политици няма
Петър публикува:
27 Май 2022 | 12:18
Монополисти всичко се вдигна покрай тия горива а заплатите не мърдат
БМ публикува:
27 Май 2022 | 11:08
Големите вериги за хранителни стоки изписват отстъпката в касовата бележка. Какъв е проблема и тук да се прави така. Ако в бележката пише отстъпка, ясно е, че е на физическо лице и няма да се издава фактура за тази бележка. Елементарно е, какви локуми разтягат!?
Как става така? публикува:
26 Май 2022 | 15:45
Как може нещо, което не е финално разработено да го обявяват като най-работещо?
Чичо Пешо публикува:
25 Май 2022 | 17:54
А сега като поискам фактура на ФЛ, дали трябва да са регистрирани като оператори на ЛД? Що не го вкарат като отстъпка от данъка не знам.

Добавете Вашия коментар

TOP