Отстраняването на Гешев: ВСС продължава обсъждането

12 Юни 2023 | 07:52
0 коментара
Общество
България
Отстраняването на Гешев: ВСС продължава обсъждането

Висшият съдебен съвет продължава заседанието си, в което ще бъде обсъдено искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

След близо 14-часово заседание в четвъртък, Пленумът на ВСС сложи пауза на обсъждането, което приключи след полунощ.

Тогава министърът на правосъдието Атанас Славов обясни пред репортери, че

е необходимо да се спази правото на защита на Гешев и изискванията за разумен срок, в който главният прокурор да се запознае с доказателствата по процедурата.

Главният прокурор Иван Гешев пък поиска заседанието да продължи в четвъртък, 15 юни,

за да има достатъчно време да се запознае с материалите, които му бяха предоставени в четвъртък. Искането му не беше уважено.

На предходното заседание Пленумът на ВСС реши да оттегли първото предложение за отстраняването от длъжност на Гешев.

Това стана с гласовете на 17 кадровици, а 3 бяха "против". Първото искане за отстраняването на Гешев беше внесено на 12 май от шестима членове на Прокурорската колегия - Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Калина Чапкънов.

След това кадровиците започнаха разглеждането на второто искане за отстраняване от длъжност на главния прокурор,

като предложението за това бе внесено от четирима представители на прокурорската колегия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов, и е във връзка с изказването на Гешев на пресконференция от 15 май, по време на която той нарича български политици "политически боклук".

Впоследствие те изслуша и изгледаха 37-минутния запис от пресконференцията от 15 май,

в която Гешев нарича политиците "боклук", за да може да се види какво е било неговото емоционално състояние, и изслушаха свидетелите Ясен Тодоров, заместник-директор на НСлС, директора на НСлС Борислав Сарафов, Марчела Панталеева, старши експерт Дирекция "Публична комуникация" към администрацията на главния прокурор, за да разберат какво е било емоционалното състояние на Гешев.

Марчела Пантелеева, която е пътувала с Иван Гешев в Турция и Съединените щати веднага след взрива до автомобила му на 1 май, разказа, че

той е бил разконцентриран, притеснен, малко объркан, което не било типично за него, тъй като по принцип бил устойчив. Пантелеева е била с Гешев и когато на летището в София – при завръщането му в България, шофьор на прокуратурата му донесъл плик, в което било писмото, в което му се дава срок до 10:00 часа на 15 май да подаде оставка. След като главният прокурор го прочел – "замръзнал", настроението му рязко се променило. Ядосал се, даже повишил тон и скъсал писмото.

Преди нея, Ясен Тодоров, който на следващия ден също е видял писмото, но вече залепено, свидетелства пред съдебните кадровици, че

Гешев бил притеснен и му споделил, че от известно време е притискан да си подаде оставката.

Сарафов пък само се чул на 14 май по телефона с главния прокурор.

Разговорът им му се сторил приятелски, но, когато на другия ден бил извикан в кабинета на главния прокурор – час преди пресконференцията, от която е изразът „политически боклук“, Иван Гешев се държал негативно и враждебно.

На заседанието в понеделник се очаква да бъде изслушана заместник-главния прокурор Даниела Машева.

 

Източник: БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP