Отстранената от ОбС Благоевград за конфликт на интереси съветничка В. Шаркова съди ОИК, че й прекратила мандата

05 Септември 2023 | 10:58
2 коментара
Политика
Благоевград
Отстранената от ОбС Благоевград за конфликт на интереси съветничка В. Шаркова съди ОИК, че й прекратила мандата
Отстранената от ОИК – Благоевград заради конфликт на интереси съветничка Валентина Шаркова, на чието място през август вече се закле съпартиецът й Димитър Урдев, води дело срещу решението на ОИК и по него още няма влязло в сила съдебно решение.

Оказва се, че преди две седмици Шаркова е обжалвала решението за отстраняването й пред Административен съд – Благоевград, където е загубила делото, вчера обаче от ВАС са информирали ОИК, че съветничката е обжалвала при тях решението на благоевградските магистрати и всъщност докато те не се произнесат по казуса, Шаркова продължава да се води общинска съветничка в Благоевград с мандат 2019-2023 г. „Не мога да си обясня защо го прави, защото за нас случаят е чист – доказан конфликт на интереси, въз основа на който прекратихме мандата й“, коментира председателят на ОИК Мартин Бусаров.

Според него влязлото в сила съдебно решение на КПКОНПИ не е пречка на предстоящите избори Шаркова да се яви като кандидат за общински съветник в някоя листа, ако обаче случайно бъде избрана в новия ОбС, комисията няма право да я регистрира като съветник, защото решението включва забрана в продължение на 1 календарна година тя да участва в избори.

В същото време решение на ВАС по случая се очаква не по-рано от средата на октомври, когато новият ОбС вече ще е структуриран, а ако случайно върховните магистрати отхвърлят решението на Административен съд – Благоевград и я възстановят на длъжността съветник, то няма как това да стане, понеже старият ОбС вече няма да съществува. „Единственият резултат от тази инициатива на Шаркова ще е тормоз на Общинската избирателна комисия, която в разгара на местните избори ще трябва да пише становища до ВАС, да решаваме кой от нас да ходи на делото, да губим време…“, коментира Бусаров.

Припомняме, че Валентина Шаркова, бивша съветничка от ЗС „Ал. Стамболийски“, бе уличена през септември 2021 г. от КПКОНПИ, че е нарушила Закона за конфликт на интереси, гласувайки в полза на работодателя си Георги Тозев, собственик на мол „Ларго”.

Според решението тя трябваше да възстанови на държавния бюджет и сумата от над 100 000 лв., с колкото молът се облагодетелствал от нейното гласуване по точка, с която концесионното плащане на търговския център бе намалено заради пандемията от коронавирус.

Шаркова заведе дело срещу решението на антикорупционния орган и го загуби на 2 инстанции, като във ВАС й опростиха огромната сума, която трябваше да връща. На база това съдебно решение миналия месец ОИК – Багоевград я освободи, и то по указание на ЦИК, защото при първото заседание на избирателната комисия не се събраха достатъчно гласове за прекратяване на съветническия й мандат. \struma.bg

Добавени коментари

само питам... публикува:
06 Септември 2023 | 07:53
Това моме няма ли кой да го опъне, че да се кротне?
До Ревански публикува:
05 Септември 2023 | 16:35
Якоруда не ви иска Беди и Карафеиз и ни е срам от вас. Вие се провалихте. Нищо не постигнахте за този град и община. Доста години ви търпяхме, и разбрахме че не ставате за управляващи. Трябват нови хора с чисто минало, честни и образовани, които да се разграничат от това СТАТУКВО, и да ви освободят всички. Тези нови лица са Мехмед Вакльов и екипа който той ще представи.В тях е надеждата Якоруда и селата да започнат да се развиват и печелят проекти , както в Белица. Промяната идва. Подкрепете ги. Оставете страха и заплахите, които ви внушават. Те са минало. Победата е близо. Досега като ви управляваха само якорудчани, какво- НИЩО, ограбиха ви, прогониха ви, заплашваха ви, отмъщават ви, фалираха общината и закопаха града. Мехмед Вакльов е правилният избор.

Добавете Вашия коментар

TOP