Отряд на ПСС и вертолет „Кугар“ помогнаха на белгиец със счупен крак в Пирин

08 Август 2023 | 09:08
0 коментара
Общество
Благоевград
Отряд на ПСС и вертолет  Кугар  помогнаха на белгиец със счупен крак в Пирин

Спасителната операция е извършена на стръмен, силно пресечен и изключително труден за работа терен

Планински спасители от Банско проведоха акция в Пирин през вчерашния ден. 

По искане на Министерството на вътрешните работи в късния след обяд вертолет „Кугар“ от авиобаза Крумово излетя към района на връх Полежан на Пирин за изпълнение на специална задача – спасяване на турист, белгийски гражданин със счупен крак. Командир на екипажа е капитан Николай Станоев, втори пилот подполковник Стефан Стефанов, борден инженер капитан Диян Йорданов, оператор на лебедка - капитан Божидар Славчев и спасители капитан Руслан Иванов и старши сержант Стоян Колев , съобщават от Планинската спасителна служба.

Спасителната операция е извършена на стръмен, силно пресечен и изключително труден за работа високопланински терен, на 300 м. под връх Полежан. Поради динамичната метеорологична обстановка и особеностите на релефа използването на лебедка е оценено като високо рисково за извличане на пострадалия. В тясна координация с ръководителя на наземния екип, Атанас Уков, от Планинска спасителна служба Банско е избрана площадка за кацане. Въпреки крайно ограничените размери и големия й наклон, екипажът успява да приземи вертолета. Само 800 м. делят пострадалия от вертолета, но в тези трудни условия на спасителите са нужни повече от 2 часа, за да стигнат до туриста, да му окажат първа помощ и на носилка да го пренесат до борда на вертолета. 

Пострадалият турист е транспортиран до лифта в Банско, където го чака линейка на Бърза помощ. По време на полета са спазвани строго мерките за безопасност и изискванията на документите, регламентиращи летателната дейност с военни въздухоплавателни средства на Република България. В 20:16 часа вертолетът каца обратно на летище Крумово, уточняват от ПСС.

Добавете Вашия коментар

TOP