Отпускат еднократни помощи на родителите в неплатен отпуск

11 Април 2020 | 12:00
1 коментара
Бизнес

Премиерът Бойко Бориков, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева с брифинг в Министерския съвет.

„Вчера ви казах, че работим по няколко теми и след заседанието с щаба също имам да изкоментираме няколко от тях. Но първо ми позволете да ви кажа за мерките, които сме взели за хора, които имат реални проблеми“, заяви премиерът Борисов.

Министър Деница Сачева заяви, че родителите в неплатен отпуск ще получат помощ от следващата седмица. Отделени са 20 млн. лв.  Има и подоходен критерий за член на семейството. Той е 610 лв., колкото е минималната заплата.

Помощта ще бъде еднократна.

Парите ще се отпускат, когато двамата родители ползват минимум 20 дни неплатен отпуск поради невъзможност за осигуряване на дистанционна работа, когато не получават други социални помощи и когато е изчерпана възможността за платен отпуск. Най-късно от вторник всеки, който попада в тази категория, ще може да кандидатства.

Помощта ще е в размер на 375 лв.

Министър Сачева коментира и обмисля ли се  сценарий какво ще се случи с деца, ако родителите им са заразени с коронавирус. Тя обяви, че има подготовка, но на първо място са близките.

Тя отправи и препоръка към всички, които мислят да пътуват в чужбина на сезонна работа. Според нея е важно здравето, но ако има такива работници, те ще бъдат подложени на карантина, когато се завърнат в България.

Добавени коментари

Муйо публикува:
11 Април 2020 | 18:55
Сега мангустите, от които 99% са самотни родители и безработни, ще имат пари за ядене и пиене на воля за сметка на работещите българи. Да ви е сладко!

Добавете Вашия коментар

TOP