Отпускат допълнителни 28 млн. лв. по бюджета на МВР

09 Декември 2020 | 12:57
0 коментара
Бизнес

Правителството отпусна 28 млн. лв. по бюджета на МВР, съобщи на брифинг вътрешният министър Христо Терзийски. Първата част от тях – 5 млн. лв., са предназначени за закупуване на специална медицинска техника и апаратура за Медицинския институт на МВР.

Причината за това е, че в болницата има изградени отделения за лежащо болни полицаи и служители на министерството, но в момента там се намират и граждани, които не са контингент на лечебното заведение. Поради това, след обсъждане с финансовия министър Кирил Ананиев се е стигнало до решение за подновяване на апаратурата и повишаване на капацитета на болницата, допълни министърът. 

"Първоначално ще подкрепим образната диагностика на COVID-19 с нов скенер, епидемиологичната обстановка във връзка с унищожаването на опасни болнични отпадъци с апаратура, както и интензивните структури в Медицинския институт на МВР, тъй като и в момента имаме 30 интензивно лекувани пациенти, от които 12 са на апарати. Ще подкрепим и структурите, които работят със средно и тежко болни от коронавирус“, обясни директорът на болницата проф. д-р Ненчо Смилов. Той допълни, че умората след лекарите присъства поради липсата на персонал.

Останалите 23 млн. лв. ще бъдат разпределени на всички служители на министерството поради допълнителната им работа на първа линия във връзка с пандемията. От тях ще бъдат и направени разчети за коледни бонуси, които ще възлизат между 400 и 500 лв. на човек. 

До този момент 11 300 служители от патрулно-постова и охранителна полиция са дали заявка за доброволна ваксинация при пристигането на ваксините. "Очакваме доставката на съответните фризери, направена е организация чрез мобилни екипи, както и централно в болницата, да бъдат ваксинирани всички наши служители.", каза д-р Смилов. 

От началото на годината 4002-ма полицаи и пожарникари са боледували от коронавирус, съобщи още директорът на лечебното заведение. От тях в момента активно болни са 1500. 

Добавете Вашия коментар

TOP