Отново високи температури и гръмотевични бури през юли

27 Юни 2023 | 10:17
0 коментара
Любопитно
България
Отново високи температури и гръмотевични бури през юли

Отново силни гръмотевични бури и високи температури ще се редуват през новия месец, сочат прогнозите на синоптиците от Meteo Balkans.

Юли е месецът, в който дневните температури често доближават 37-40 градусовата бариера. Според климатичните модели, средната месечна температура у нас ще бъде около и над климатичната норма.

Глобалните модели, обаче прогнозират, че преносът на по-горещ въздух ще се задържи много по-дълго време, което ще създаде предпоставки и за по-високи температури.

Месечната сума на валежите ще бъде около климатичната норма, която за по-голямата част от страната е между 25 и 85 литра на квадратен метър, по Черноморието и по долината на река Струма - между 30 и 70 литра на квадратен метър, а за планинските райони е малко по-висока – от 70 до 130 литра на квадратен метър.

Поради необичайно високите за сезона подпочвени води, следствие от двата дъждовни месеца май и юни, отново през юли ни очакват предпоставки от възможни наводнения и то предимно над Предбалкана.

През първото десетдневие се очаква температурите да са с 3-5 градуса над климатичната норма.

Над страната ще преобладава слънчево и горещо време, но до обяд. Следобедите се очакват валежи и гръмотевици, но на много по-малко места, и то предимно по планините. По-малка е вероятността от валежи над източните райони. Температурите в страната ще са между 32-38°С.

Към края на първото десетдневие на юли и началото на второто (между 6-13 юли) отново се повишава вероятността за валежи на повече места в страната, които ще са и по-значителни по количество, с гръмотевични бури и с условия за градушки.

Към текущите наблюдения (27.06.) , дори се повишава вероятността и от по-сериозни процеси и реален риск от наводнения. Температурите ще се понижат и с 3-5 градуса под климатичната норма.

Причина за лошото време е, че Балканите ще попадат под област на ниско атмосферно налягане, позиционирано над България, което се очаква да определя времето над полуострова, но реално вероятността подобни явления да се сбъднат е малка.

В първите дни от второто десетдневие въздушната маса над страната ще остане неустойчива, а вероятността за валежи, гръмотевични бури, градушки и внезапни наводнения е повишена. Градусите ще се понижат и ще са между 25-29°C.

След периода на дъждове и гръмотевици ни очаква период на по-хубаво време и отново високи температури. Няма да липсват и изолирани валежи, но те ще са предимно по планините и над Западна България с тенденция явленията да отшумят.

Температурите ще се повишат и ще са около климатичната норма.

В по-голяма част от страната вероятността от валежи е много по-малка. Времето ще е слънчево и горещо. Очакваме и температури от над 35°C. Обикновено към края на месеца се повишава вероятността и от внезапни пожари. Според последните анализи по-голяма е вероятността от валежи над Източна България.

Добавете Вашия коментар

TOP