Отново скандали в ОбС-Сандански! Председателят на временната комисия Мария Нонева подаде оставка, в декларация обяви: Възмутена съм от поведението на Я. Аргиров

02 Април 2021 | 17:05
0 коментара
Общество

Инфарктно заседание взриви вчера емоциите в Общинския съвет в Сандански. Председателят на временната комисия по изготвяне на наредбата за реда за учредяване и упражняване правата на общината в публични предприятия и търговски дружества с общинско участие в капитала – съветничката Мария Нонева, излезе с декларация, в която изрази възмущение от действията на колегата си Явор Аргиров, който е член на тази комисия. Ето какво пише в декларацията:

„На проведеното на 5 март заседание станах свидетел на възмутителни изказвания от страна на Явор Аргиров, към които не мога да остана безучастна. Въпросната комисия председателствах чрез видеоконферентна връзка, тъй като синът ми беше установен с Ковид-19 предходния ден. По време на комисията Я. Аргиров неколкократно превиши пределите на добрия тон и имаше непристойно поведение, което нарушаваше реда на заседанието, с конкретни реплики, упреци и провокации. Първо си позволи да наруши всички принципи от Етичния кодекс на общинския съветник, а именно политическа безпристрастност, законност, публичност. Второ, неколкократно заяви на комисията, че гарантира, че съответните предложения на комисията няма да бъдат приети на открито заседание на Общинския съвет, като събере 15 гласа, което, от своя страна, демонстрира предварителна позиция на колективен орган, за която той не е упълномощен. Трето, няколко пъти си позволи, по свидетелства на присъстващите, да се изправи от мястото си, да повиши тон на участващите експерти и членове от комисията в дискусията чрез явна демонстрация на вербално надмощие. На два пъти е затворил умишлено компютъра и един път е премахнал захранващ кабел на преносимия компютър, чрез който се осъществяваше връзката с мен. Отправи закана за изгонване на външния експерт, без да има това право по закон. Това съществено осуети работата на комисията и доведе до нарушение на реда на заседанието. Четвърто, позволи си да отправи лични обиди спрямо мен, като открито заяви, че пълноправно избран член на Общински съвет – Сандански от моята група е избран с купени гласове, като посочи и името му, което е в абсолютно нарушение на чл. 26, т. 2 и т. 3 от Правилника за организация и дейността на ОбС – Сандански. Пето, явно си позволи да политизира работата на комисията, с която по-съществено се опорочи нейната обективност и безпристрастност”. След като изложи фактите, съветничката М. Нонева се обърна към колегите си с думите: „С настоящото си поведение Явор Аргиров се държа изключително неуважително не само към мен като председател на комисията, нейните членове и другите присъстващи на заседанието, а и показа неуважение към институцията Общински съвет. Поведението на Я. Аргиров не беше почтено и обективно при спазване на Конституцията и законите на страната. Опасявам се дори, че в част от изказванията му могат да се открият данни за извършено престъпление”.  М. Нонева каза, че другият член на комисията Яне Янев от 6 проведени заседания не се е явил на нито едно. „На база на тези изложения си правя отвод като председател на комисията”, заяви Нонева. И заключи, че публично се разграничава от този “явно” традиционен модел на поведение в процеса на работата на ОбС – Сандански.

"Противопоставям се на задкулисието и политическите уговорки, които красят нашия местен парламент. Само погледнете част от решенията на Общинския съвет и ще ви стане ясно в чий интерес работят по-голяма част от общинските съветници. Апелирам към председателя да се вземе в ръце и да предприеме необходимите мерки, които нормативната уредба му позволява, и да въдвори ред в цялостната организация на ОбС”, каза М. Нонева. 

В отговор атакуваният съветник Я. Аргиров заяви: „Голяма част от нещата, които казахте, се случиха в комисията. Не съм съгласен в работата на временната комисия по изготвяне на правилник да присъства лице, независимо че то е дъщеря на Нонева. Ние не сме взели решение на комисията нито за покана, нито за приемане на това лице. И аз в тази връзка споделих, че това лице трябва да бъде изгонено. Това не е монархия, Вие не сте цар, дъщеря Ви не ви е наследник в Общинския съвет, след като Вие не можете да присъствате. И дъщеря ви да идва на заседанието и да се държи като председател на комисията, да изважда протоколи да ги подписваме. В правилника е записано, че ние може да извикваме външен експерт. Този експерт трябва да бъде със съвещателни функции, а не да се държи като председател на комисията. Вие споделихте, че сте били онлайн, чели ли сте как се провежда то. За да се проведе онлайн и гласуването, и то да бъде ефективно, трябва председателят на Общинския съвет да Ви представи и да Ви даде служебен и електронен адрес. Е, затова бях против онлайн участието Ви в заседанието” контраатакува Явор Аргиров и продължи: „Г-жа Нонева предлагаше в работата на временната комисия да се заложи в наредбата текст, чрез който, когато се избират управители на общинските дружества, да се сформира  временна комисия от независими експерти и тя да оценява кандидати. И тези оценки да слизат в Общинския съвет, който да реши да приеме или да не приеме тези оценки. И това бе спорът в комисията по изготвяне на наредбата.  И аз заявих, че няма да приема това предложение”, категоричен бе Я. Аргиров.

На правото на  дублика М. Нонева каза, че не иска да нарушава правилника и няма да коментира казаното от Я. Аргиров.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP