Отминаха 5 години без резултат от разстрела на лихварят от Банско Васил Донев - Доневио

05 Юли 2017 | 10:34
7 коментара
Общество

Отминаха 5 години от кървавия разстрел на лихварят от Банско Васил Донев - "Доневио". Криминалистите все още разследват безрезултатно тройното убийство, съобщава репортер на Pirinsko.com.

 

Припомняме, че преди 5 години на 03.07.2012 година около 7:30 часа на 200 метра от краварника на "Доневио", който се намира край разложкото село Баня, двама килари застреляха на място Васил Донев и неговият работник Костадин Робев - "Бината". Двамата оцелели са семейство - Мирослав и Емине Кьосеви, които се возели на задната седалка на джипът, който е управляван от Васил Донев. Мъжът се е разминал само с рана в пръста на ръката. Пострадалата жена бе приета с 8 огнестрелни рани по тялото си в МБАЛ-Разлог, където след 2 дни умира от куршумите, които засегнали почти всички вътрешни органи. За семейство Кьосеви се знае, че помагали на Васил Донев при работата в краварника му.

 

Сигналът за инцидента бе подаден на тел. 112 към 7:45 часа сутринта на 03.07.2012 год. Първоначалната информация е била, че е станало пътнотранспортно произшествие. Пристигналите на място служители на МВР установяват, че става въпрос за двойно убийство.

 

Експертизата, изготвена от Националния институт по криминология по заявка на ОД на МВР – Благоевград е установено категорично, че убийците на скандално известния лихвар - "Доневио" са двама.

 

Според източник на Pirinsko.com оръжието исползвано за жестокото убийство е автомат „Калашников" с различен калибър. Килърите са били двама и са стреляли с АК-7,62 и АК-5,45, като най-вероятно са били професионалисти в стрелбата в предвид това, че от 42 гилзи намерени на земята от криминалистите, 40 куршума влизат в телата на тримата покойници през предното стъкло на Джип "Мицубиши".

 

По повод показния разстрел Полицията разследва четири основни и още няколко вторични версии за убийството на Васил Донев – "Доневио".

 

Основна версия е провалена пратка с хероин. Васил Донев е отговарял за реализирането на голяма пратка с хероин и се е провалил. Това било причината да бъде разстрелян. Тази версия бе лансирана само ден след убийството в сутрешния блок на БНТ “Денят започва”, позовавайки се на източници от МВР.

 

Дълго време криминалистите от отдел "Убийства" търсиха лек автомобил "Сеат", за който имаха информация, че е скрит към курорта Семково.

 

Само месец преди убийството Васил Донев беше задържан при акция на ГДБОП заради лихварство и рекет.

 

Ударът срещу Доневио бе предприет след десетки сигнали срещу боса, който използвал “високи лихви, глоби за просрочване и бой”, като основни методи, с които незаконният лихвар „обслужвал” получилите заем на черно от него, разкриват потърпевши, съобщи “Всеки ден”.

С 20% и нагоре удрял Донев закъсалите го финансово жертви. Дори и при ден закъснение, следвали голями глоби и пращане на хора от охраната на лихваря да вземат и „физически мерки”, което се изразявало в побой, твърдят местни хора в Банско.

 Донев винаги се движеше със солидна охрана от яки момчета, като „момчето за поръчки” на Донев бе Благой Тодев, който също бе задържан при акцията, но бе освободен след 24 часа, докато шефът му престоя за 72 часа в ареста с прокурорско постановление.

Криминалистите са действали по оперативни сигнали за престъпни практики, свързани с лихварство, рекет, изнудване и заплахи. Данните за незаконната дейност били за територията на цялата страна, но основно за София и Банско.

 

При извършени обиски и претърсване, бяха иззети мобилни телефони и SIM карти, незаконно притежавани 12 бойни патрона и нотариално заверени документи за предадени парични суми на десетки лица, като на двамата бяха повдигнати обвинения за изнудване.

 

Но въпреки всякакви твърдения, убийството още не е разкрито.

Добавени коментари

BLIC публикува:
06 Юли 2017 | 12:31
Благо Тодев е пълна мръша тука в Разлог Гъбата му залепи еден шамар кво бегане беше по центаро смешна работа дееба и мутрата насрана дееба
Дане публикува:
05 Юли 2017 | 22:48
Тодевата курва и доносник бая време нема да оди никаде тоо лайнар клепарест
Сс публикува:
05 Юли 2017 | 20:36
Еринините порачители
любен публикува:
05 Юли 2017 | 16:59
донев си намери местото наркотици пиянски изцепки побоища и лихварски извращения които людето със сигурност не знаят а малките момичета дето друсаха тази малката пикла дето слезе от неговата джипка и си купи кокаин от сашо кехайов дето го наредиха на ченгетата та за тва е там да спи
Мито публикува:
05 Юли 2017 | 13:54
Кво момче за поръчки Благо Тодев та ле таа мишка изпе сичко а Гипсовето го поръчаха.Таа путка Тодева не е мърдала никъде за тия 5-г забранен е насекаде.Мижитурката Благо Тодев сички го знаят ков доносник е се на полицията тооо посерчо.Деееба и Ушко дееба манечките деца го бияя иначе мутрее яко ама пред къщи
Шиле публикува:
05 Юли 2017 | 13:51
Професионалисти ли? Професионалист би използвал 1 (един!) патрон.
МИЛЕ публикува:
05 Юли 2017 | 11:20
Няма и да го разкрият това убийство защото не е случайно. Двамата стрелци са били префисионалисти и се вижда много добре на предното стъкло на паджерото. Патроните сапреминали през десетката в кръг. Но въпроса е кой ли е ще остане в историята имало едно време Васко Донев с трите жени и на него и на сина му.

Добавете Вашия коментар

TOP