Отминаха 3 години без резултат от разстрела на лихварят от Банско Васил Донев-Доневио

03 Юли 2015 | 07:12
3 коментара
Криминално
Отминаха 3 години без резултат от разстрела на лихварят от Банско Васил Донев-Доневио

Три години криминалисти разследват безрезултатно кървавия разстрел на лихварят от Банско Васил Донев-"Доневио" и неговите работници.

Припомняме, че преди 3 години на 03.07.2012 година около 08:00 часа на 200 метра от краварника на "Доневио", който се намира край разложкото село Баня, двама килари застреляха на място Васил Донев и неговият работник Костадин Робев-Бината. Двамата оцелели са съпруг и съпруга - Мирослав и Емине Кьосеви, които се возели на задната седалка на джипът, който е управляван от Васил Донев. Мъжът се е разминал само с рана в пръста на ръката. Пострадалата жена бе приета с 8 огнестрелни рани по тялото си в МБАЛ-Разлог, където след 2 дни почива от прострелни рани, които засегнали почти всички вътрешни органи. Семейство Кьосеви помагали на Васил Донев при работата в краварника му край село Баня.

Сигналът за инцидента е подаден на телефон 112 около 8:00 часа сутринта на 03.07.2012г. Първоначалната информация е била, че е станало пътнотранспортно произшествие. На място служители на МВР установяват, че става въпрос за двойно убийство. Експертизата, изготвена от Националния институт по криминология и по заявка на ОД на МВР – Благоевград е установила категорично, че убийците на скандално известния лихвар в района на Банско и Разлог Васил Донев-Доневио са били двама.

Според източник на Pirinsko.com oръжието на жестокото убийство е автомат „Калашников". Килърите са били двама и са стреляли с АК-7,62 и АК-5,45, като най-вероятно са били професионалисти в стрелбата в предвид това, че от 42 гилзи намерени на земята от криминалистите, 40 куршума влизат през предното стъкло на Джипа в телата на тримата покойници. Според запознати с отношенията в ъндърграунда има връзка между ареста на Брендо и разстрела на Доневио и може би той минава през задържания по време на операция „Кокаинови крале“ Иван Еринин – Големия Джипс.

Дълго време се лансира версията, че Донев е свидетел по делото на Брендо и той е дал информация за каналите с кокаин, които движи от Латинска Америка към Европа.

Напомняме, че след смърта на лихваря на ВИС-2 в югозападна България Васил Горчев-Кьоравия, Доневио заел лихварската дейност в цялата благоевградска Област. Конфликтът между Васил Донев и братята Иван и Йордан Еринини датирал повече от година преди жестокото убийство на Доневио. Пред близки Доневио споделял, че раздал около 2 000 000 лева на лихва, от които около 1 500 000 е дал на приближени на братята Еринини, които били гарантирали за това, че парите ще бъдат върнати. Доневио тревожно коментирал, че до последно Иван Еринин го убеждавал, че ще му съдействал да си събере парите от хората, за които му бил гарантирал. Едни от длъжниците, които са взели сума от 250 000 евро са от приближените на братята Еринини, те са организираната престъпна група от гр.Гоце Делчев, които бяха арестувани за ръководене на черното "Тото"и трафик на кокаин от Южна Америка. За сумата от 200 000 лева Иван Еринин станал гарант на двамата братя от Благоевград с прякори "Тебеширите". Еринин ходатайствал и за сума от 500 000 лева на Пернишки бизнесмен, който се казвал Георги(Жоро дебелия)и посещавал Банско с сребрист мерцедес S-500. Със сравнително по малка суми от 70 000 лева е бизнесмен от Гоце Делчев и от около 50 000 лева са няколко човека от Банско, Баня, Разлог, Симитли, Благоевград и Петрич.

Доневио давал пари назаем и на братята Еринини, като последният път дал 120 000 лева на Иван Еринин, за което имал и подписан документ. Заради тези пари, Доневио бил блокирал всички банкови сметки на фирмите, в които участвал и Иван Еринин.

Васил Донев многократно споменавал, че Джипсовете му направили постановка с лихварската дейност и правил всякакви опити да притиска съдружниците си с цел да му върнат парите и да се разделят във фирмите, където били съдружници.

Доневио пускал жалби в РУП-Банско, като твърдял, че в заведенията, където е съдружник с Джипса в нощен клуб "Релакс", където е имало платени проститутки и се продавало кокаин, амфетамин и марихуана. Доневио започнал да предава на полицията имената на хората, които работят за Джипсовете и продават наркотици в Банско. След няколко сигнала, полицията два пъти арестува с наркотик Александър Кехайов, който е един от дилърите на Джипсовете в курортното градче. Последния скандал между Доневио и братята Еринини е затова, че братята открили нова фирмена банкова сметка в банката на Цеко Минев, като пренасочвали пари без знанието на Доневио, въпреки това, че е съдружник в същата фирма. След което скандалът преминава в саморазправа между Благой Тодев, който намушка с нож Иван Еринин-Джипсо.

Повече от месец се е забавила мократа поръчка срещу 42-годишният лихвар Васил Донев-Доневио. Предупреждение, че ще бъде очистен, му е било отправено от човек от най-близкото обкръжение на братята Иван и Йордан Еринини-Джипсовете. Конфликтът между тримата вече не е можел да бъде овладян, твърдят източници от ъндърграунда. Смъртната присъда за Доневио вероятно е произнесена още на 31 май 2012 година, когато в Италия  бе закопчан Иван Еринин-Джипсо. Той е бил под наблюдение, след като е имало свидетелски показания срещу него у нас за кокаиновите афери.

В обкръжението на Джипсовете като единствен възможен информатор се смята Донев. За него и преди е имало данни, че е подавал агентурна информация, свързана с незаконно лихварство и така прочиствал конкуренцията си.

Отминаха 3 години без резултат от разстрела на лихварят от Банско Васил Донев-Доневио

Добавени коментари

dane публикува:
03 Юли 2015 | 22:23
vane dane i q trebuva da ve arestuvaa se l`deto ve ne4e bre 4iosove gadni
123456789 публикува:
03 Юли 2015 | 10:05
алоооооооо чйосове ???????????
тодев публикува:
03 Юли 2015 | 09:33
браво втората снимка е много интересна ася рупчина казва на всички люде че знае коиса порачителите истината е една нема ненаказано добро

Добавете Вашия коментар

TOP