ОТЛИЧИЯ: Главен инспектор Георги Тодоров е пожарникар на годината

23 Февруари 2023 | 14:22
0 коментара
Общество
София
ОТЛИЧИЯ: Главен инспектор Георги Тодоров е пожарникар на годината

Началникът на Районната служба в Горна Оряховица, главен инспектор Георги Тодоров получи наградата „Пожарникар на годината – 2022“. Отличието му бе връчено от вицепремиера и вътрешен министър в служебното правителство Иван Демерджиев. Церемонията се провеждe в Централния военен клуб в столицата под патронажа на президента. 

На събитието присъстваха държавният глава Румен Радев, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, посланикът на Турция Айлин Секизкьок, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Главен инспектор Тодоров заяви, при получаване на наградата, че професията на огнебореца е хуманна и благородна. "С годините разбрах, че да си огнеборец е призвание", добави той.

В словото си вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че цялата дирекция "Пожарна безопасност" заслужава колективна награда. Той отбеляза, че голяма част от дейността й не се вижда, защото е превантивна. Министър Демерджиев отчете, че за 2022 г. са спасени близо 600 живота от служителите на Главна дирекция "Пожарна безопасност". Той отбеляза още работата на доброволците при справянето с кризи и пое ангажимент, че Законът за доброволчеството ще бъде бъде разработен и внесен в Народното събрание. Иван Демерджиев показа и подарена му от посланика на Турция Айлин Секизкьок мартеница, която по думите му е символ на благодарност към спасителите и целия български народ за оказаната подкрепа при земетресението в Турция.

Президентът Румен Радев връчи колективна награда на екипа на сектор „Специализирани оперативни дейности“ към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Част от наградените по време на церемонията са участвали и в спасяването на оцелели след земетресенията в Турция. 

"Когато на 6 февруари бедствието сполетя Турция, куражът и себеотрицанието на спасителите съхрани живота на множество хора и трябва да бъдем горди, че България се отзова светкавично и нашите спасители още същия ден с екипи и оборудване изпълняваха своя дълг по спасяване и съхраняване на човешкия живот. Когато се взе решение на високо политическо ниво България веднага да окаже помощ, бях сериозно обезпокоен, защото осъзнавах колко времеемко и трудно е да създадем организация и да пристигнем навреме", подчерта Радев. 

Президентът Радев връчи награди на екипите от аварийното звено на Столична община, екипажите от 16-та авиобаза на Военновъздушните сили, включили се в превоза на българските спасители и хуманитарна помощ към Турция, медиците от екипа на Военномедицинска академия, спасителите от Планинската спасителна служба към БЧК, екипите на пожарникарите, както и доброволци от Националната асоциация на доброволците в Република България, участвали в спасяване на оцелели в земетресенията в Турция.

Посланикът на Турция Айлин Секизкьок изказа благодарност и признателност от името на турския народ на българските спасители от различни структури, които се включиха в помощ на южната ни съседка след случилите се две мощни земетресения там. 

Вие, скъпи приятели, бяхте светлина в най-тъжната ни нощ, спасявайки наши синове и дъщери от големите разрушения. Вие заехте специално място в сърцата на турския народ, каза още посланик Секизкьок.

На церемонията бяха отличени още отличили се пожарникари: 

В направление „Пожарогасителна дейност“ победител е главен инспектор Николай Кирилов от регионалната дирекция в Кърджали.

В направление „Спасителна дейност“ победител е старши инспектор Росен Калфин от районната служба в Кюстендил.

В направление „Контролна дейност“ победител е старши инспектор Владислав Ангелков от Районна служба - Кюстендил.

В направление „Превантивна дейност“ победител е старши инспектор Иван Гьошев, началник на участъка в Ракитово.

Награди за съществен принос в борбата с бедствията и пожарите, както и за развитие на доброволните формирования получиха: Трендафил Величков, областен управител на Пазарджик, Пеньо Ненов, кмет на община Бяла и Стелиян Хараланов, член на Управителния съвет на „Националната асоциация на доброволците в Република България“ и ръководител на доброволното формирование „Белово“.

TOP