Откриха връзка между хроничната умора и вирусите

21 Септември 2023 | 14:41
0 коментара
Любопитно
България
Откриха връзка между хроничната умора и вирусите

Синдромът се развива след повтарящи се респираторни инфекции, грип, хепатит, ковид

Лечението е индивидуално и зависи от преобладаващия симптом

Всички изпитваме сънливост и умора от време на време. Понякога те може да показват не само, че работим твърде много, а по-скоро, че страдаме от синдром на хроничната умора (СХУ). Това състояние все още се изучава в медицината. Няма точни данни за разпространението му поради трудностите при диагностицирането, но е известно, че жените са по-податливи на него, а възрастта на пациентите е млада или средна.

Според възприетите критерии умората трябва да е налице най-малко 6 месеца. Основен симптом на СХУ е постоянното чувство на умора, което може да бъде непреодолимо. То може да доведе до значително влошаване на работоспособността и практически не се възстановява след почивка.

Началото на СХУ често е свързано с инфекция на горните дихателни пътища, грип или мононуклеоза.

Симптомите могат да се влошат при прекомерно физическо натоварване, след голям психически стрес или при продължително стоене. Те включват още събуждане без чувството, че сме отпочинали, проблеми с паметта и концентрацията, ортостатична непоносимост - симптомите се влошават при изправяне и се подобряват, когато пациентът лежи.

Страдащите от СХУ могат да се оплакват от треска, но обективно телесната температура не е по-висока от 37,4. Ставите могат да болят, но без зачервяване или ограничения на движението. Може да има оплаквания от мускулна умора, въпреки че при обективен преглед силата е нормална. Понякога пациентите се оплакват от болезнени цервикални или аксиларни лимфни възли. Ако се вземе биопсия от такива възли, се открива само увеличаване на техния размер. Пациентите могат също да се оплакват от болки в гърлото, гадене и главоболие.

Синдромът няма никакви физически симптоми като хронична болка в гърба или хронично главоболие. Поради трудната диагностика може да остане впечатлението, че заболяването е измислено, но световните медицински експерти са единодушни в мнението си - синдромът на хроничната умора е физическо заболяване.

Точните причини за постоянна умора и сънливост при жените и мъжете са неизвестни, има няколко възможни етиологични фактора:

Инфекции - тяхната роля е изследвана много активно, много внимание е отделено на вируса Epstein-Barr и различни ретровируси, но впоследствие е доказано, че нито един от тях не причинява синдрома.

Имунна дисфункция – тази хипотеза все още не е достатъчно проучена, но е известно, че истинският имунен дефицит не е свързан с разстройството.

Ендокринно-метаболитна дисфункция - няколко метаболитни аномалии са описани при СХУ, но тяхната роля в появата на симптомите на заболяването не е ясна.

Депресия и стрес - ролята им за възникване на заболяването е спорна.

Неотдавна учени от Корнелския университет откриха, че вирусите, особено ентеровирусите, могат да причинят хронична умора. Това проучване беше обявено в изданието PLOS. 

Учените са установили, че увеличаването на броя на пациентите със синдром на хроничната умора се случва едновременно с увеличаване на броя на инфекциите с ентеровируси. Предполага се, че причинител може да е и човешкият херпесен вирус. В публикацията беше отбелязано, че пациентите с вирусен хепатит също се оплакват от хронична умора, а при повтарящи се вирусни инфекции се развива синдром на хроничната умора. Пациентите с Ковид-19, които са имали лека форма на заболяването, също по-късно развиват този синдром.

Няма лек за СХУ, но можете да намалите симптомите му и да подобрите качеството си на живот. Лечението е индивидуално и зависи от преобладаващия симптом. Така че, ако се притеснявате за проблеми със съня, трябва да се консултирате със сомнолог, за болка лекарят може да препоръча болкоуспокояващи.  

Добавете Вашия коментар

TOP