Откриха тялото на Атанас Скатов

05 Февруари 2021 | 13:58
1 коментара
Общество

Загина топ алпинистът ни Атанас Скатов, тръгнал на щурм към най-трудния връх - К2. Тялото му е открито и хеликоптер на пакистанската армия в момента го транспортира от Базовия лагер към Скарду. Това съобщиха от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място.

След неуспешна атака снощи на връх К2 в Пакистан тази сутрин българинът Атанас Скатов изчезна на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер. Той и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът.

Рано тази сутрин обаче от непалската фирма-организатор на експедицията съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер. Пакистански туроператор съобщи тази сутрин в Туитър за фатален инцидент с българина. Стана ясно, че катерачът е паднал на място и заради трудния достъп, до там няма как да стигне спасителен екип.

Затова, в 11:30 часа българско време, от Скарду излетя хеликоптер на пакистанската армия за оглед на района. Машината е стигнала до мястото на трагичния инцидент и спасителите са открили тялото на алпиниста.

Да изкачи К2 бе стара мечта на Атанас Скатов. Той искаше да е първият алпинист, изкачил върха в  тежки зимни условия, но намери смъртта си в ледения ад.

Българският алпинист се надяваше да завърши Хималайската корона (изкачването на всички 14 осемхилядника). Оставаха му да изкачи Шиша Пангма, К2, Броуд Пик и Нанга Парбат.

"Втората жертва тази зима на K2. Преди няколко седмици Серги Миньоте, сега Атанас Скатов, след падане от голяма височина при връщане от лагер 3 (7300 м.)", написа в Туитър полякът Михал Родак.

Добавени коментари

Киро публикува:
05 Февруари 2021 | 16:48
Христо Проданов нямаше късмета да го открият.

Добавете Вашия коментар

TOP