Откриха рудниците на Цар Соломон под връх Бабяк край Белица, тунелите са пълни със злато и бял кварц

18 Октомври 2023 | 14:26
0 коментара
Общество
Благоевград
Откриха рудниците на Цар Соломон под връх Бабяк край Белица, тунелите са пълни със злато и бял кварц

Златен рудник е открит под връх Бабяк в Западните Родопи. За разкритието съобщи  Илиян Бучков от Якоруда, който в неделя е участвал в доброволческа изследователска акция със спелеолози.

 

„Това е древнотракийски рудник, който е на 40 м под земята и е с дължина 220 м. Спелеолозите от Ракитово успяха да направят снимки на златото и белия кварц. За мен това са рудниците на цар Соломон, които са в България, а не в Израел“, заяви сензационно пред репортер на „Струма“ Илиян Бучков.

 

Той работи като инспектор в НП „Рила”, но е нещо като местния Индиана Джоунс, тъй като езотериката, интересът към разгадаването на археологически артефакти е неговата страст. Твърди, че е разкодирал старинния свещен език „ватан“, от който произлиза българският език и всичките диалекти.

„На езика „ватан“ Бабяк значи Върхът на Великия. Мястото е силно енергийно и свято”, пояснява Илиян Бучков, който добави, че акцията в неделя е била съгласувана с Община Белица. За находката е била уведомена вр.и.д. кмет Иглика Аврамова.

Част от открития рудник под връх Бабяк Илиян Бучков

В Западните Родопи е най-значимият тракийски култов обект – светилището при Бабяк, което е локализирано по време на строежа на телевизионната кула през 1957 г. от Люба Огненова. Началото на археологическото му проучване през 1983 г. и обнародването на първите важни резултати са дело на големия изследовател на тракийската култура – полския археолог Мечислав Домарадски. Разкопките продължават до 1996 г. под ръководството на археолозите от Националния археологически институт с музей при БАН Алексей Гоцев и Милена Тонкова. След дълго прекъсване те са отново възобновени през 2007 г. В проучванията вземат участие археолозите Илия Кулов и Румен Миков, студенти от СУ „Климент Охридски“, НБУ, работници от с. Бабяк.Открити са глинени олтари, депа за дарове,  фрагменти от монументална мраморна статуя на неизвестна тракийска богиня, както и оброчни плочки на Артемида-Бендида и на Зевс и Хера, както и грубо обработена каменна колона и строителна керамика,  предполагащи наличието на храм. Според Илиян Бучков този храм е бил на юдейския цар Соломон.

 

За уникалния златен рудник ще трябва да се произнесат специалистите, най-вече археолозите.

 

Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP