Откриха разписки от машинния вот в дома на кандидат-депутат

18 Ноември 2021 | 15:06
0 коментара
Криминално
Откриха разписки от машинния вот в дома на кандидат-депутат

Разписки от машинния вот са били открити в дома на кандидат-депутат. Той е участвал в изборите за Народно събрание на 14 ноември. Това разкри на брифинг служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Кандидат-депутатът е от Софийска област. Рашков каза, че не е проучил въпроса дали е бил избран за народен представител в 47-ия парламент.

Полицията е действала по сигнал и е направила проверка. В дома му са били открити редица следи като пари, списъци и контролни талони от машината. Целта била да се докаже, че този, който е гласувал, наистина е пуснал бюлетина за ДПС.

Така от Министерството на вътрешните работи на практика са установили, че пари се дават не само преди изборите, но и след тях. Това е един точно такъв случай. Но вътрешният министър подчерта, че той не е единственият.

Всичко това се случва, когато изборите вече са преминали и трябва да се предостави доказателство, че човекът е гласувал по точно определен начин, за да получи обещаните му 50 лева. Намира се по този начин възможност чрез документа от машината, който се полага на някой член на изборна комисия, определеният кандидат да я получи и така се проверява и как е протекла търговията на гласове – дали този, на който е било заплатено наистина е гласувал по определения начин.

Рашков каза, че тези нрави в 21-и век са особено характерни за някои партии, които са правили по този начин досега и за съжаление са печелили в близкото минало и сега продължават да действат по същия начин. Но той подчерта, че българските граждани трябва да си зададат въпрос откъде тези партии намират този голям финансов ресурс, за да харчат пари по този начин на избори.

Добавете Вашия коментар

TOP