Откриха още 40 куб. м. незаконна дървесина, превозвана от фирмата на кмета на Якоруда

24 ноември 2022 | 11:56
5 коментара
Откриха още 40 куб. м. незаконна дървесина, превозвана от фирмата на кмета на Якоруда

Съвместна проверка на полицията, Регионалната дирекция по горите в Благоевград и Югозападното държавно предприятие установи над 60 кубически метра незаконно добита строителна дървесина, съобщава БНР.

Повод за разследването стана хванатият в крачка кмет на село Конарско Ахмед Ахмед да пренася незаконно 20 кубически метра иглолистна дървесина преди четири дни.

Тогава стана ясно, че Ахмед Ахмед има семейната фирма, която притежава няколко горски обекта, както и сключени договори за дърводобив. По документи собственик на фирмата е Хава Мехмед, брат на кмета, прикривайки реалния такъв, а именно Ахмед Ахмед.

По непотвърдена информация по време на залавянето на кмета, още два камиона на фирмата са превозвали дървесина, но са били предупредени за акцията. Продължилата проверка установи захвърлена контрабандна дървесина в близост до сечището и до обекта, където фирмата има сключен договор за дърводобив.

Откритите до момента 60 кубика при сегашните цени на дървесината се равняват на над 15 хиляди лева, това констатира Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие и допълни, че през последните години толкова голямо количество незаконна дървесина не е установявано от една фирма.

Ахмед Ахмед бе освободен вчера вечерта от ареста, тъй като към момента няма повдигнато обвинение към кмета, съобщават от прокуратурата и посочват, че разследването продължава.

"Един изключително грозен случай как се злоупотребява с власт". Това заяви Иван Иванов, депутат от БСП, член на временната парламентарна комисия за дървата за огрев и бивш министър на земеделието. По негови думи такива случаи са ежедневна практика.

До края на мандата на временната комисия трябва да се предложат законодателни промени за начина на разпределяне на дървесината и ролята на кметовете в този процес, за това заяви готовност Иван Иванов.

Депутатът обяви решението за ограничаване на дърводобива във вековните гори за анализ и ревизия, тъй като смята, че въпросът трябва да се разглежда експертно, а не по политическа линия.


Якоруда публикува:
24 ноември 2022 | 19:05
Нали не вярвате че всичката дървесина е крадена без знанието на Иванчо Дивизиев, я му проверете стандарта на живот и парите с които разполага тооз мърляч, а е тъп като галош
Вито публикува:
24 ноември 2022 | 15:01
Сичко е замитане под килима уж е задържан за 72 часа ама си се шие по конарско
AMAN публикува:
24 ноември 2022 | 13:09
защо нищо не споменавате за мижитурката Иван Дивизиев, нали на всеки е ясно, че нещата не се случват без негово знание, или сега пак ще му се размине на този ,,толкова ценен и можещ директор"
Даскало публикува:
24 ноември 2022 | 13:03
Защото в Разлог дойде Костюмо
Въведете име... публикува:
24 ноември 2022 | 12:12
Всичко това е "ПУБЛИЧНА ТАЙНА", НО защо чак сега?! И все пак, по- добре късно от колкото никога! Важното е сега да има реални наказания, а не замитане на всичко под килима!

Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Страх ли ви е от предстоящите сметки през зимата?