Откриха нов арест и пробационна служба в Благоевград

04 Юли 2022 | 15:00
1 коментара
Криминално
Откриха нов арест и пробационна служба в Благоевград

Нов арест и пробационна служба откри в Благоевград заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев. Те са разположени на два етажа в сградата, в която се помещава местната служба на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Това събитие потвърждава стремежа на българската държава и в частност на Министерство на правосъдието да отговаря на съвременните стандарти в Европа за зачитане правата на арестантите, каза при официалното откриване Емил Дечев.

Той подчерта, че лицата, обвинени за дадено престъпление и получили мярка за неотклонение „задържане под стража“, се считат за невинни до влизане в сила на осъдителна присъда и е важно като държава да покажем, че се уважава човешката личност и достойнство на всеки един човек.

Това е по отношение, както на задържаните, така и на надзорно-охранителния състав, който, по думите на зам.-министъра на правосъдието, понякога работи при изключително тежки и „мизерни“ условия.

Дечев припомни, че страната многократно е била осъждана за нарушения на чл. 3 от Европейската конвенция за защита правата на човека заради лошите условия в български арести.

"Предпочитам българската държава да дава пари, за да има нови арести, в които има нормални човешки условия и уважение на личното достойнство, отколкото за глоби по осъдителни решения на съда в Страсбург", каза още Дечев.

"Към момента арестът в Благоевград се намира в сградата на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР), а пробационната служба ползва помещения на Областната администрация", каза началникът на областната служба „Изпълнение на наказанията“ в Благоевград комисар Милан Миланов.

"Арестът в ОД на МВР е от шест помещения, докато новият разполага с 13 спални помещения, оборудвани с по четири легла и маса с четири стола. Към всяко помещение има самостоятелен санитарен възел, а капацитетът е за 52 задържани лица", посочи комисар Миланов.

Третият етаж на сградата е обособен за служителите, а за целта са оборудвани самостоятелни кабинети с офис мебели и техника. След тържественото откриване зам.-министър Емил Дечев каза в отговор на журналистически въпрос във връзка с установени нередности при обществени поръчки в затворите, че за ремонта на сградата има констатирани нарушения на Закона за обществени поръчки.

Те са относно критериите за формиране на точки, по които да се определи победителят. По думите на Дечев тези критерии не са достатъчно ясни, а ако са били „направени по правилни начин“, тогава класираният на второ място е щял да бъде пръв.

"Ние като екип, ръководещ министерството, сме непреклонни към всякакви такива закононарушения, свързани с обществените поръчки", каза още правосъдният зам.-министър.

Той посочи, че министерството е огласило доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, който е изпратен до Софийския градски съд за установяване дали нарушенията представляват престъпления.

"Поискано е и от ръководството на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ образуване на дисциплинарни производства срещу виновните лица", каза още Емил Дечев. 

Добавени коментари

Боби публикува:
05 Юли 2022 | 15:21
Да ви еба путката майчина фостата спийте там педераси

Добавете Вашия коментар

TOP