Откриха неочаквани признаци по ноктите при прекаран COVID-19

23 Август 2021 | 13:32
0 коментара
Любопитно

Промененото състояние на ноктите на човека може да е признак за преболедуван коронавирус. За пет неочаквани последици от прекараната зараза, които оставят следи по ръцете.

Лекари посочили пред британското издание, че при хора, които са изкарали заболяването, е възможно да се появят отчетливи хоризонтални линии по ноктите. По принцип тяхната поява говори за вирусно заболяване.

Набраздявания на около 5 мм от основата на нокътя също може да подсказват прекарана зараза. Възможен признак са още червените петна под ноктите, особено когато петното е в основата и е във формата на половин луна. Оцветяване на краищата в оранжево, съпроводено с обезцветяване на цялата останала част, и най-вече падане от корена, без да се усеща почти никаква болка, е повод за безпокойство, за който е нужен лекарски съвет.

По-рано водещият специалист по коронавирус в Кралския лондонски колеж Тим Спектър бе разкрил, че появата на широки бели линии в центъра на ноктите е почти сигурен белег за среща със заразата. Така през 2020 г. 47-годишен пациент на Спектър в Испания получил описания симптом 45 дни след като бил диагностициран като положителен. Двама лекари от Канада - Сауд Алобадия и Джоузеф Лим, открили при част от пациентите си неголеми бразди по повърхността на ноктите с размер от около 5 мм. Според експертите първият такъв необичаен симптом е бил открит при мъж на 45 г. А специалистите дори вече използват термина ковид нокти.

Според Спектър необичайните симптоми при коронавируса не са чак толкова много, но все пак съществуват. Причината е, че вирусът непрекъснато мутира и се появяват все нови и нови варианти. В социалните мрежи има група “Необичайният коронавирус: обмяна на опит”, в която членуват около 6500 души.

Може би най-странният симптом е забелязан в град Громо в Италия. Там имало няколко случая на хора, изпаднали в летаргичен сън. Някои от тях не показвали признаци на тежко заболяване, но заспивали толкова дълбоко, че повече не се събуждали. Те умирали в съня си, пише 24zdrave.bg. До момента лекарите не са открили обяснение на това явление.

Междувременно Световната здравна организация съобщи, че ваксинацията е най-сигурният начин за спасение от смърт при делта-варианта. “Съвсем очевидно е, че имунизациите предотвратяват тежкото прекарване на болестта и леталния изход”, заяви на пресконференция Сумя Сваминатан от организацията. Главният епидемиолог на СЗО Мария ван Керхов обаче предупреди, че дори в държави с висок процент на ваксинирани делтата циркулира сред неимунизираните или там, където мерките не се спазват. 

Добавете Вашия коментар

TOP