Откриха напълно обновената сграда на Държавния архив в Благоевград

11 Май 2021 | 14:27
0 коментара
Общество

С официална церемония и водосвет, който бе отслужен от отец Николай, бе открита обновената сграда на Държавния архив в Благоевград.

Продължителността на проекта бе една година, през която са въведени енергоспестяващи мерки, направено е цялостно обновяване на сградата и е осигурена достъпна среда за хора в неравностойно положение, както и по-добри условия на труд за служителите на Архива.

„Сградата е изолирана и вътрешно, и външно. Сменена е дограмата, пребоядисана е и изглежда по съвсем различен начин – архитектурно бижу е. С газификацията на сградата осигуряваме и нормални условия на съхранение на документите, а и на тяхното ползване. Свалихме читалнята от третия на първия етаж, за да бъде по-удобно за гражданите, има и рампа за инвалиди“, каза за Радио Благоевград доц.д-р Михаил Груев - председател на Държавна агенция „Архиви“.

По думите на директора на Държавния архив в Благоевград Любима Петрова обновяването е било крайно наложително, тъй като такова не е правено дълги години, а в сградата се съхраняват над 1000 архивни фонда в две архивохранилища.

„От 30 години сме тук и не е правен основен ремонт. Надяваме се да се оптимизира температуро-влажностният режим и условията за съхранение на документите да бъдат по-добри. Най-старите ни документи са от средата на 18 век“, каза в интервю за Радио Благоевград началникът на отдел „Държавен архив“ – Благоевград Любима Петрова.

Следващите подобрения ще бъдат свързани с дигитализацията на документите.

Добавете Вашия коментар

TOP