Откриха дългосрочна последица от приема на кофеин

24 Август 2023 | 07:53
0 коментара
Любопитно
България
Откриха дългосрочна последица от приема на кофеин

Нивата на кофеин в кръвта ви могат да повлияят на количеството телесни мазнини. Повишаването на мазнини в организма може да доведе до развитие на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Това сочат резултати от скорошно проучване, което използва генетични маркери, за да установи връзката между нивата на кофеин и риска от диабет тип 2.

Изследователският екип, от Каролинският институт в Швеция посочва, че безкалорийните кофеинови напитки могат да бъдат изследвани като потенциално средство за намаляването на нивата на телесните мазнини.

„Генетично предвидените по-високи плазмени концентрации на кофеин са свързани с по-нисък индекс на телесна маса“, пишат изследователите.

"Освен това по-високи плазмени концентрации на кофеин са свързани с по-нисък риск от диабет тип 2", смятат учените.

Проучването включва генетични бази данни, събрани от 10 000 души. Проучването се фокусира върху скоростта, с която се разгражда кофеинът.

 Гените - CYP1A2 и AHR – са склонни да разграждат кофеина по-бавно, което му позволява да остане в кръвта по-дълго, посочват учени.

Менделската рандомизация е техника, която използва генетични варианти като заместители на конкретен рисков фактор. В изследването това е кофеинът. 

"Въпреки че имаше значителна връзка между нивата на кофеина, индекса на телесна маса и риска от диабет тип 2, не се появи връзка между количеството кофеин в кръвта и сърдечно-съдовите заболявания, включително, сърдечна недостатъчност и инсулт", посочват авторите на изследването.

Предишни проучвания свързват умереното увеличение на консумацията на кофеин с по-добро здраве на сърцето и по-нисък индекс на телесната маса.

Важно е също да знаете, че ефекта на кофеина върху тялото не е само положителен. 

„Малки, краткосрочни проучвания показват, че приемът на кофеин води до намаляване на теглото и мастната тъкан, но дългосрочните ефекти от приема на кофеин са неизвестни“, обясняват изследователите.

Екипът смята, че връзката, установена в изследването, може да се дължи на начина, по който кофеинът увеличава термогенезата (производството на топлина) и окисляването на мазнините (превръщането на мазнините в енергия) в тялото, като и двете играят важна роля в цялостния метаболизъм.

„Като се има предвид големият прием на кофеин в световен мащаб, дори малките му метаболитни ефекти могат да окажат последици върху здравето“, пишат изследователите.

източник: ScienceAlert

Добавете Вашия коментар

TOP