Откри ли нарушение Прокуратурата в Био ТЕЦ „Рубин” - Благоевград?

03 Ноември 2020 | 17:00
0 коментара
Общество

Прокуратурата направи внезапна проверка в благоевградското предприятие Био ТЕЦ „Рубин”. Акцията започна вчера преди обяд под ръководството на шефа на Районна прокуратура Борислав Ковачки в рамките на разследване на Икономическа полиция за замърсяване на въздуха.

В производствената база на дружеството, което произвежда биогориво от преработката на слънчогледови отпадъци, пристигна специализиран автомобил с пожарникарска стълба, за да се осигури достъп до покрива. На място присъства и собственикът на предприятието Илиян Личев, който заяви пред репортер на „Струма“, че няма притеснения, тъй като бил проверяван многократно.

Вчера се оказа проблематично намирането на поемни лица, което забави с близо два часа работата на разследващия полицай. В крайна сметка бяха осигурени две поемни лица и след известно закъснение на експертите от РИОСВ се пристъпи към техническата част на проверката.

„Целта на днешните процесуално-следствени действия е да се извърши проверка на мощностите и замерване на вредните емисии”, обясни шефът на прокуратурата. Това е второ замерване в рамките на досъдебното производство, което е образувано срещу Био ТЕЦ „Рубин” за замърсяване на околната среда в Икономическа полиция в ОД на МВР – Благоевград. Ще бъдат иззети и проби от материал – бяла маса, приличаща на пелети, на която се натъкна вчера при огледа прокурор Ковачки.

Припомняме, че предприятието за производство на биогориво на фамилия Личеви от няколко години е в обществения фокус и сочено като замърсител на въздуха в Благоевград. Срeщу обгазяването са подавани сигнали от страна на граждани, живеещи в засегнатите райони, като на фирма „Рубин 08“ са направени множество предписания и налагани парични санкции.

При една от проверките за показател „въглероден оксид“ при норма 250 мг на куб.м е измерено 12 пъти по-високо съдържание – 3009 мг на куб.м. При следваща нещата са сходни: за показател „въглероден оксид“ нормата е 250 мг на куб.м, а отчетените нива – 947 мг. По тази причина на „Рубин 08“ са наложени санкции в размер на 372 лв. на месец, направени са и предписания да се монтира допълнително пречиствателно съоръжение за очистване на прахо-газовата емисия. Предприятието бе санкционирано и от Басейнова дирекция за нерегламентирано заустване и изграждане на сондажи без разрешителни.

Проблемът със замърсяването на въздуха беше част от предизборната кампания на Румен Томов, който след като бе избран за кмет, бе поставен под обществен натиск от благоевградчани, които настояха да се вземат мерки срещу Био ТЕЦ „Рубин”, и през януари организира „кръгла маса” с участието на протестиращи и компетентните институции.

Последно през месец март започна гражданска подписка пред общината „Благоевград диша“ в рамките на кампания, инспирирана от бившата общинска съветничка Злата Ризова, която тогава призова прокуратурата да разследва „Рубин -08“ и да се потърси наказателна отговорност на дружеството. Наред с това обяви, че снема доверието си от общината.

От сдружение „Не искам да дишам сажди“ също заявиха, че очакват смели действия на прокуратурата и на екоминистерството, защото общината няма такава сила. Няколко дни след това бе въведено извънредно положение заради пандемията от коронавируса и гражданските протести за чист въздух спряха.

Оказа се обаче, че прокуратурата се е задействала и е предприето разследване за замърсяване на околната среда. Как ще приключи досъдебното производство, част от което беше и вчерашната проверка в предприятието, което произвежда биогориво и печели от продажбата на ел. енергия, предстои да видим.в.Струма

Очаквайте подробности!

Добавете Вашия коментар

TOP