Отказваме се от домашарката, все повече лозя пустеят

01 Март 2019 | 11:38
0 коментара
Любопитно

Между 10 и 15 процента по-малко домашна ракия е сварена в лицензираните селски казани в страната в последните две години, съобщи Андон Андонов, председател на Сдружение "Българската домашна ракия".

Той посочи, че в България има 1 500 лицензирани казана, като половината от тях са с обем 500 литра, а останалите – до 1 000 литра.

Много хора изкореняват лозята си, тъй като нямат възможност да се занимават със земеделие. Има много изоставени лозя, а все по-малко хора се занимават с лозарство, каза Андонов, цитиран от "Монитор". И напомни, че миналата година реколтата е била по-малка, като на места намалението е с 50 на сто.

Другата причина била по-лошата реколта от грозде и плодове. По думите му, през 2018-та почти не е имало кайсии за ракия.

"Миналата беше много лоша. На места реколтата беше под 50%, заради дъждовете и породените от тях болести. Някои стопани дори не набраха нищо. Спад има, защото много хора започнаха да изкореняват лозята и имаше дори субсидия за това. Все по-малко млади хора се захващат с лозарство. За 2019 г. сме оптимисти засега. Прогнозите са за добра реколта", допълни Андонов.

"Всички предпочитат класиката - гроздова. Може би делът й е 70%. От плодовите преобладава сливовата, защото за нея има повече суровина и те са по-издръжливи от кайсиите, които трудно се опазват", каза още шефът на сдружението.

Добавете Вашия коментар

TOP