Отиде си големият Ставри Калинов, сам предсказа смъртта си

13 Септември 2023 | 14:14
0 коментара
Общество
България
Отиде си големият Ставри Калинов, сам предсказа смъртта си

Малко преди да навърши 79 години почина големият ни художник Ставри Калинов, съобщиха от Съюза на българските художници. Той остава една от най-популярните фигури в съвременното българско изкуство.

Поклонението ще бъде на 16 септември (събота) от 12:00 часа, в храм „Св. Седмочисленици“ в София.

Феноменално, но Ставри сам предсказва смъртта си в интервю в края на 2016 г. Тогава тъкмо са се появили проблемите му със сърцето.

"Вие минахте 70 години. Имате още тридесет... Или може би 500", пита го репортерката. Ето го и отговора на художника:

"Нямам. Струва ми се, че ми остават не повече от 5-6. Знаеш ли как е умрал Паскин. Обесва се, когато е на върха. С това най-много е спечелил. Същото е направил и Исус. И Юда, който се беси на третия ден след разпятието. Юда е най-съвършеният и добър човек на света. Той е помогнал на Исус да направят тази история. Христос го е молил да го предаде."

Ставри Калинов е български скулптор и художник. Работеше в областта на малката пластика, живописта и приложното изкуство.

Той е сътворил статуетките, връчени на победителите в множество елитни конкурси в България. Носител е на различни награди, измежду които „Кристалната звезда“ на галерия „Макта“ за най-добра изложба на 1995 г. и наградата „Златен век“ на Министерство на културата за особен принос в развитието и популяризирането на българската култура (2006). През 1998 г. проф. Любомир Стойков издава книгата „Калинография. Разговори със Ставри Калинов“.

Ставри Калинов е роден е на 15 ноември 1944 във Видин. От 1966 до 1968 г. учи в специалност "Скулптура" в ВИИИ "Николай Павлович" (днес Национална художествена академия).

Приет е да следва през 1969 г. в специалност „Дърворезба“ в класа на проф. Асен Василев и завършва през 1977 г. Първата си самостоятелна изложба Калинов открива през май 1980 г., когато излага 70 свои пластики. Следват експозиции във Видин, Габрово, Варна, Несебър, Пловдив, както и в чужбина, Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, САЩ, Швейцария, Белгия.

Негова статуетка на ктиторите на Боянската църква Константин и Елена е дарена на папа Йоан Павел II от вицепрезидента на България Тодор Кавалджиев.

Добавете Вашия коментар

TOP