Отхвърлиха Младен Маринов от комисията за полицейското насилие, ГЕРБ напусна залата

22 Юли 2021 | 15:37
0 коментара
Политика

ПГ на ГЕРБ - СДС обяви, че няма да участва във Временната комисия за разследване на полицейското насилие и напусна пленарната зала.

Първоначално за членове на комисията бяха предложени двама депутати от ГЕРБ - Младен Маринов и Тома Биков. По предложение на БСП кандидатурата на Младен Маринов беше гласувана отделно от всички останали и беше отхвърлена от пленарната зала.

 

"Вие не можете да коментирате полицейското насилие по време на протестите миналата година. Истината е, че подопечните ви полицаи не са скачали върху главите на протестиращите, защото така е решил един или друг, а защото най-вероятно такива като вас са го наредили. Никога няма да забравим това нещо, защото вие окървавихте българските протести" - беше категоричен Стоян Мирчев от БСП.
По думите му БСП са искали изслушване на Маринов в пленарна зала, но той не се явил.

След това Тома Биков обяви от парламентарната трибуна, че няма да участва в тази комисия и си направи отвод.

 

Кандидатурата на ексминистъра на МВР в парламентарната комисия бе гласувана против от мнозинството, ГЕРБ напуснаха залата.

 

Бившият вътрешен министър Младен Маринов бе отхвърлен с 132 гласа от депутатите за член на новосформирана парламентарна комисия за разследването на всички факти и обстоятелства по полицейските насилия на летните протести от миналата година.

 

Като ексминистър Маринов влиза в конфликт на интереси, тъй като е бил начело на МВР в периода, в който комисията ще разследва. Това бе причината от БСП да поискат неговата кандидатура да бъде гласувана отделно от кандидатурата на всички други челнове. По принцип всички кандидати се гласуват ан блок.

 

Като грубо нарушение на парламентаризма определиха от ГЕРБ отхвърлянето на Младен Маринов.

 

Председателката на "Изправи се БГ!" Мая Манолова обясни, че гласуването не е лично срещу бившия министър, а срещу това конфликта на интереси.

 

След разгорещен спор от ГЕРБ излязоха от залата. От ГЕРБ не предложиха член на мястото на Маринов.

 

Другият член от групата в комисията е Тома Биков. В състава й влизат още проф. Николай Радулов и Светлин Митев от ИТН, както и Иван Иванов и Крум Дончев от БСП.

 

Освен с летните протести комисията ще се занимава и с разследване на подлушванията на политици, за които сигнал преди месеци даде служебният министър на вътрешните работи БойкРашков.

 

Над 2 часа продължиха дебатите по формирането й. Тя е по предложение на Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ!", който бе един от формалните лидери на протеста - "Отровното трио”.

 

По-късно ГЕРБ дадоха брифинг и заявиха, че "до този момент, никога, никой не си е позволявал, да гласува против волята на определена парламентарна група за персонален състав".

 

"Каквито и противоречия да е имало, винаги парламентарната зала, се е съобразявала с мнението на ръководството на парламентарна група за излъчен техен представител", подчерта Десислава Атанасова.

 

Томислав Дончев от ГЕРБ - СДС определи случилото се като болшевизъм.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP