Отговор от ГЕРБ за АМ "Хемус" и отсечката Видин - Ботевград: Нашите усилия рухват пред очите ни

09 Септември 2021 | 21:30
0 коментара
Общество

Това, в което ние вложихме големи усилия, много труд, за да завърши целият цикъл на администриране и на магистрала "Хемус", и на Северозападната скоростна отсечка от Видин до Ботевград, го виждаме как рухва пред очите ни, а хората от Северозападна и Северна България чакат тези магистрални отсечки.

Това каза на брифинг в парламента Петя Аврамова, депутат от ПГ ГЕРБ-СДС, във връзка с изнесената информация от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и министъра на икономиката Кирил Петков за проверка на ДНСК, при която е установено, че три участъка от магистрала "Хемус" и десет ремонта на язовири са направени без разрешителни за строеж.

Аврамова коментира, че се бавят всички отчуждителни процедури.

"Ние апелираме към МРРБ и към следващия служебен кабинет този ресор да бъде водещ и там да бъдат назначени хора, които могат да управляват както административно, така и стратегически процеса", настоя Аврамова.

Тя припомни, че регионалното развитие е било водеща политика за правителствата на ГЕРБ и заключи, че явно вече не е, предвид средствата заложени в актуализацията на бюджета за АПИ, в размер само на 100 млн. лв.

"Това е показателно и за всички строители, които са на терен", коментира тя.

Колегата ѝ Николай Нанков посочи, че вече четири месеца в сектора се симулира някакъв вид дейност, която се изразявала единствено да спират и да се "чегъртат" основни инфраструктурни проекти като АМ "Хемус", скоростният път Видин-Ботевград, магистрала Русе-Велико Търново, за която по думите на Нанков има предвидени европейски средства.

"Те не само, че тях ще изчегъртат, не просто ще ги спрат, а ще оставят без перспектива икономическото и социално развитие на Северна България за години напред", смята Нанков.

Той посочи, че правителствата на ГЕРБ са осигурили за АМ "Хемус" финансиране и проектна готовност и законосъобразни процедури, както ясен времеви хоризонт да бъде завършена АМ "Хемус" до 2024 г., а 2025 г. да бъде завършен пътят до Видин.

"Това правителство не придвижва процедурите по такива големи проекти с единствената цел да компрометира ГЕРБ", каза депутатът.

Източник: БТА

Добавете Вашия коментар

TOP