Отец Андон Шавулев за очакваното повишение на църковните такси: Нормално е, защото един сватбен фотограф взема 2 пъти повече от свещеника

24 Януари 2023 | 06:36
0 коментара
Общество
Отец Андон Шавулев за очакваното повишение на църковните такси: Нормално е, защото един сватбен фотограф взема 2 пъти повече от свещеника

Неврокопска епархия всеки момент ще увеличи цените на църковните такси съгласно получено в митрополията Окръжно на Светия синод от края на декември миналата година за скок на цените на услугите. Мотив за поскъпването е инфлацията.

Съгласно ценоразписа, предложен на епархиите от Св. синод, венчавката трябва да е 150 лв., погребението и кръщенето – по 100 лв. Цените са максимални и всяка епархия трябва да избере колко конкретно ще са в нейните църкви, има и опция свещеникът дори да намали възнаграждението си или да се да се откаже от него, но според благоевградски свещеници поскъпването е неизбежно дори само заради скока в цената на тока.

Пръв Епархийският съвет на Софийската митрополия на заседанието си на 10 януари 2023 г. взе решение за промяна на църковните такси, считано от 15 януари 2023 г., и ги закова на максималните ставки. В 100-те лв. за една кръщенка е включен купел – 40 лв., кръщелно свидетелство – 15 лв., благотворителна марка – 5 лв., и възнаграждение на свещеника – 40 лв. Венчавката от 150 лв. е разбита на венци – 40 лв., венчални свидетелства 2 бр. – 30 лв., 2 благотворителни марки за 10 лв., архиерейска грамота – 20 лв., заплащане за свещеника – 50 лв. Младоженците отделно плащат за хор, както и таксата за фотографиране в храма – 50 лв.

Опелото е на цена от 100 лв., Св. Четиридесетница – 40 лв., панихидата е 50 лв., а издаване на дубликат на църковен документ – 25 лв.

Председателят на настоятелството на благоевградския катедрален храм „Въведение Богородично“ отец Андон Шавулев потвърди, че Окръжното на Св. синод от 21 декември 2022 г. е пристигнало в Неврокопска епархия и предположи, че цените ще бъдат качени и в храмовете в Пиринско.

„Миналото лято поскъпнаха църковните свещи и това беше нормално не само заради повишените разходи, но и понеже още не сме се справили с нелегалните свещи, които са 50% от всички”, обясни отец Шавулев. „Приходите от продажбата на свещите са основният източник за поддръжка на църквата и е крайно време да се приеме закон за църковната свещ и църковните утвари, защото заради липсата му църквата само губи”.

„По въпроса за очакваното повишение на цените на църковните услуги какво да ви кажа – ние, свещениците, сме най-отзад във веригата. Един сватбен фотограф взема 2 пъти повече от свещеника. При погребенията пък се получава пълен цинизъм – в погребалните агенции сред многото такси, с които товарят опечалените, е и такса „свещеник“. Като че ли ние сме наемници на погребалното бюро и то трябва да ни плаща хонорар… Всички тези отношения ощетяват църквата като институция и малко са тези, които отчитат, че ние даваме кураж на хората и пазим духовността“.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP