Отчет за първите сто дни от управлението си направи кметът на Кюстендил Огнян Атанасов

24 Февруари 2024 | 08:26
0 коментара
Общество
Кюстендил
Отчет за първите сто дни от управлението си направи кметът на Кюстендил Огнян Атанасов

Отчет за първите сто дни от управлението си направи днес пред медиите кметът на Кюстендил Огнян Атанасов. "Винаги има нещо, което може да сме пропуснали. Мандатът ни е четири години и програмата – също. Започнали сме да работим по всички приоритети, заложени в нея, но това е дългосрочна цел", каза за БТА Атанасов.

В изложението си кметът изтъкна намалението на данъците за автомобили от категория Евро 1 и Евро 2, с 20 процента, от което са се възползвали над 4500 собственици на такива автомобили в общината. Атанасов припомни, че в Кюстендил са привлечени 50 млн. лв., които са записани в държавния бюджет и предстои усвояването им. Одобрени за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост са проектите на читалище "Братство", на Регионалната библиотека, общежитието към училището в с. Раждавица, сградата на старата полиция в Кюстендил, каза още кметът на общината.

Той отчете, че се е състояла процедура и е избран изпълнител за изработване на подробния устройствен план на индустриалната зона на Кюстендил. "Без този план не може да се продължи напред. От 2018 година общият устройствен план е отворен и в него има над хиляда инвестиционни намерения, които не могат да стартират, защото планът не е завършен. Предприехме извършването на последната стъпка - изготвянето на екологичната оценка и надявам се до края на годината да имаме общ устройствен план на Кюстендил", каза още Атанасов. 

Той посочи, че в момента се работи и по изготвянето на инвестиционни проекти, за да бъдат готови и финансирани в бъдеще. Обмисля се и изграждането на нова многофункционална спортна зала, на стадион "Странджата".

"Имаме разрешение за строеж за Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" и зоопарка. Имаме и осигурено финансиране, предстои с настъпването на пролетта да започне и строителството", каза още Огнян Атанасов.

Атанасов посочи, че има приемни за граждани постоянно, а интересът към тях е огромен, затова и заместник-кметът Николай Дочев също приема граждани в допълнителен, втори, приемен ден. Атанасов припомни още за организираните мобилни екипи за здравно обслужване на жителите на малките населени места и посочи, че основен акцент в работата на общинската администрация е развитието на туризма. "Участваме във всички туристически изложения в съседни страни, изработени са и клипове с виртуална реалност, в които презентираме повече от 10 туристически обекта от общината", каза още Атанасов.

Кметът на Кюстендил напомни и за унаследения дефицит в размер на 6,305 млн. лева, който предстои за бъде "изчистен".

"Водят се разговори с потенциални инвеститори за ниското тяло на бившия партиен дом и терена на бившите казарми в Кюстендил. И за двата обекта има по три-четири потенциални инвеститори, част от които вече са презентирали идеите си пред комисии в Общинския съвет", каза още кметът на Кюстендил.

По време на отчета председателят на Общинския съвет в Кюстендил Димитър Велинов благодари за ефективната работа на администрацията през последните сто дни.

Заместник-кметът Николай Дочев посочи, че по Етап 2 от поканата за енергийна ефективност за многофамилни сгради в общината са подадени шест заявления от община Кюстендил. Вторият етап на санирането на сградите предвижда съфинансиране. Други 23 многофамилни сгради бяха одобрени за финансиране по етап 1.БТА/Елица Иванова

Добавете Вашия коментар

TOP