Отбелязваме Световния ден за борба с рака

04 Февруари 2024 | 07:24
0 коментара
Общество
България
Отбелязваме Световния ден за борба с рака

Световния ден за борба с рака отбелязваме днес. Мотото на деня за периода 2022-2024 г. е: "Да затворим пропастта в здравеопазването", насочено към идеята, че са нужни усилия на всички нива в здравеопазването, за да се преодолеят съществуващите неравенства в достъпа до здравни грижи, включително във връзка с превенцията и лечението на онкологичните заболявания, според информация на отдел „Справочна“ на БТА.

Европейската комисия предложи препоръка в подкрепа на усилията на държавите членки за предотвратяване на раковите заболявания чрез ваксинация. Препоръката насърчава навлизането на две основни ваксинации, които могат да предотвратят вирусни инфекции, създаващи риск от рак: срещу човешки папиломавирус (HPV) и вируса на хепатит B (HBV). Смята се, че около 40% от случаите на рак в ЕС са предотвратими. Според публикуван на 31 януари тази година нов доклад обаче едва около 5% от общите разходи за здравеопазване през 2021 г. са били предназначени за профилактика. 

Данните на Националния статистически институт за 2022 година сочат, че 16 301 българи са починали от рак, посочи преди дни Българското онкологично научно дружество (БОНД). Последното издание на статистическия годишник за здравеопазване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показва, че за същия период новооткритите заболявания от злокачествени новообразувания наброяват 26 235, допълват от БОНД.

Европейското патентно ведомство (ЕПВ) публикува ново проучване, което сочи, че иновациите в борбата с рака са се увеличили със 70 на сто между 2015 г. и 2021 г., измерено чрез броя на международните патентни семейства (IPF). Изследването показва, че през последните 50 години са били оповестени публично чрез патенти над 140 000 изобретения, в помощ на борбата с рака, съобщиха по-рано тази седмица от Патентното ведомство на България.

Световният ден за борба с рака се отбелязва от 2000 г. по инициатива на Международния съюз за борба с рака съгласно чл. 10 на Парижката харта, приета на първата Световна среща на високо равнище за борба с рака в Париж, Франция, на 4 февруари 2000 г. Целта е да се повиши информираността на международната общност за заболяването, да бъдат предприети мерки за борба с рака в световен мащаб, както и да бъде подобрен начинът на живот на хората с това заболяване, посочва още информация на отдел "Справочна" на БТА. БТА/Николай Трифонов

Добавете Вашия коментар

TOP