Отбелязваме Световния ден на социалната работа

19 Март 2024 | 11:24
0 коментара
Общество
България
Отбелязваме Световния ден на социалната работа

На 19 март се отбелязва Световният ден на социалната работа. Ръководството на Агенцията за социално подпомагане (АСП) поздравява всички, които работят в сферата. "На този празничен ден ви благодарим за упорития труд, за постоянството и усърдието, които проявявате в изпълнение на своето призвание да бъдете социално отговорни хора и истински професионалисти", се казва в съобщение, публикувано на сайта на ведомството. Да си пожелаем здраве, кураж, неизменна вяра и стремеж към доброто в името на нуждаещите се от подкрепа хора в нужда, пише още в поздравителния адрес. 

Днес от АСП организират за пръв път награждаване на заслужилите на специална церемония „Социален работник на годината  2023“. 

Мотото на днешния празник е „Buen Vivir: Споделено бъдеще за трансформираща промяна“, отбелязват от екипа на Програма "Развитие на човешките ресурси" (РЧР) на официалната фейсбук страница "Посоката избираш ти". Посланието цели да насърчи социалните работници в усвояването на иновативни подходи за създаване на мирни общности в хармонично съжителство с природата, казват експертите. 

Близо 17 хил. социални работници и заети в социалните услуги за деца и възрастни преминаха обучения в програмния период 2014-2020 г. по мерки на Оперативна програма РЧР. Разработени и внедрени са информационни системи и бази данни, обслужващи системата за социално подпомагане, предоставяне на социални услуги и социално включване, отбелязват от управляващия орган на програмата. Социалните работници бяха подкрепени да съдействат и подкрепят самотноживеещите и хората в неравностойно положение по време на пандемията, допълват от АСП.

Интегрирането на иновативни подходи и обучението на социалните работници за успешна работа с тях се надгражда с нови мерки по ПРЧР (2021-2027 г.) за Повишаване капацитета на служителите на АСП във връзка с модернизиране системите за социална закрила, надграждане капацитета на системите за закрила на детето и повишаване ефективността на предоставяне на социални услуги. БТА

Добавете Вашия коментар

TOP