Отбелязваме Деня на Европа, символ на единството

09 Май 2017 | 08:03
0 коментара
Общество

В 28-те държави-членки на ЕС се отбелязва Деня на Европа – посветен на мира и обединението в Европа. Денят на Европейския съюз отпразнува деня, в който е било предложено създаването на предшественика на ЕС – Европейската общност за въглища и стомана – през 1950 г. Денят на Европа е един от европейските символи, които насърчават единството между европейците.

Има два отделни дни на Европа: 5 май за Съвета на Европа, и 9 май за Европейския съюз (ЕС). Поради политическия характер на този ден, той се използва като възможност да се информират хората за ЕС и да се говори в подкрепа на европейската интеграция.  За да отбележат Деня на Европа, институциите на ЕС отварят своите врати за обществеността на 6 май в Брюксел, на 13 и 14 май в Люксембург и на 14 май в Страсбург. Местните служби на ЕС в Европа и в целия свят ще организират множество дейности и прояви за всички възрасти.

Съветът на Европа е основан на 5 май 1949 г. и по тази причина той избира този ден за свой празник, като определя деня за почивен през 1964 г. През 1985 г. Европейските общности, които по-късно се превръщат в Европейски съюз, възприемат европейските символи на Съвета на Европа, като знамето на Европа и Деня на Европа. Въпреки това, лидерите на Общността решават да празнуват своя Ден на Европа на 9 май, в памет на Декларацията на Шуман. 

В своя реч на 9 май 1950 г. в Париж Робер Шуман (френски външен министър по това време) споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

На 9 май има още едно важно събитие – Денят на победата, честван в Русия, с военен парад.  Празникът е по случай победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война. Установен е с указ на президиума на Върховния Съвет на СССР от 8 май 1945 и се празнува всяка година на 9 май и до днес. Денят на Победата е официален неработен ден в Израел, Азербайджан, Армения, Белорусия, Казахстан, Киргизия, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркмения, Узбекистан.

Победата над Хитлер се празнува от Съюзниците на различни дати, заради часовата разлика и сложната процедура по капитулация. В Европейския съюз и САЩ Денят на победата над Германия се празнува на 8 май, а в Русия – на 9 май.

Събитието в Москва е предшествано от мащабни репетиции на Червения площад в Москва. Стотици войници и бойна техника преминаха в центъра на столицата. Подготовката започна още от 3-и май.

Общо 72 самолета и хеликоптера ще прелетят по време на парада над Червения площад. Авиопарадът ще бъде поведен от вертолет Ми-26 – най-големият в света военно-транспортен хеликоптер. Плътно зад него ще летят още 4 Ми-8. След това над центъра на Москва ще преминат няколко десетки Ми-28Н, Ми-35 и Ка-52.

Акцентът на „въздушния парад“ за Деня на победата в руската столица тази година ще бъде бойна група от бомбардировачи за далечни операции.Начело ще застане стратегическият ракетоносец Ту-160, след който ще летят четири Ту-22М3, предаде ТАСС.

Бомбардировачи Ту-95МС също ще вземат участие в парада, както и „летящата цистерна“ Ил-78. Военно-транспортните самолети на Русия ще бъдат представени от Ан-124 и Ил-76МД.

Най-многобройни над Червения площад ще бъдат изтребителите. В парада ще участват Су-35С, Су-30СМ, Су-27, МиГ-29, МиГ-31БМ. Част от тях ще бъдат редставени и от групите за въздушна акробатика на руската авиация. Освен това участие в парада ще вземат също и фронтовите бомбардировачи Су-34 и Су-24М, щурмовите Су-25 и учебните Як-130.

На парада общо ще участват 140 хил. войници и над 2000 единици бойна техника. Военни паради ще се проведат в 28 руски града.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP