Отбелязваме 146 години от първото Освобождение на Благоевград

12 Февруари 2024 | 09:49
0 коментара
Култура
Благоевград
Отбелязваме 146 години от първото Освобождение на Благоевград
Отбелязваме 146 години от първото Освобождение на Горна Джумая от османско владичество. От Регионален исторически музей - Благоевград припомнят, че в началото на януари 1878 г. една малка част от отряда на ген. Гурко под командването на майор Иван Павлович Орлински се отправя на юг по долината на река Струма. 

В Рилското корито се образуват чети, които влизат в непрекъснати схватки с турския аскер и башибозук. Начело на джумайската чета застава учителя Арсени Костенцев. На 10 февруари 1878 г. руското командване издава заповед град Джумая да бъде освободен от руските войски, намиращи се наблизо.

На следващия ден започват боевете в Рилското корито, а на 12 февруари руските войски влизат в Джумая, тържествено посрещнати от българското население в града.

Няколко дни след освобождението на града пристигат губернатора на София Пьотър Алабин и българският общественик Марин Дринов. 

За комендант на града е назначен майор Орлински. Руското командване назначава за окръжен началник Йосиф Вартоломеевич Шевченко, който устройва първата административна власт.

Назначен е временен Градски управителен съвет и Съвет на старейшините из селата.

В Окръжният съвет, освен Шевченко влизат още учителите Васил Разсолков, Арсени Костенцев, Хаджи Коте Чорбаджигошев, Спас Харизанов. Още през април е събран и първия набор младежи за войската.

Събитията, посветени на 146-годишнина от Първото освобождение на Горна Джумая от османско владичество започват от 11.00 часа в двора на храм "Въведение Богородично“ в Благоевград.

Заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България ще отслужат свещеници от църквата в кв. "Вароша“, след това ще бъдат положени цветя в знак на признателност пред паметните знаци на майор Иван Павлович Орлински, генерал Спас Георгиев, Хаджи Коте Чорбаджигошев и мемориала на Делчевия род.

Добавете Вашия коментар

TOP