От утре в Италия: Задължителен отрицателен тест и за ваксинираните

15 Декември 2021 | 18:01
0 коментара
Общество
От утре в Италия: Задължителен отрицателен тест и за ваксинираните

От 16 декември гражданите на ЕС ще трябва да представят отрицателен PCR или антигенен тест, независимо дали са ваксинирани или преболедували. Ваксинираните и преболедувалите лица ще могат да продължат пътуването си в Италия след представяне на теста.

Неваксинираните лица освен това ще трябва да прекарат 5 дни под карантина без опция за предсрочно освобождаване, а неваксинираните от страни извън ЕС - 10 дни под карантина. След края на карантината чужденците ще трябва да представят още един отрицателен тест.

Антигенният тест трябва да е направен до 24 часа преди отпътуването, а PCR тестът - до 48 часа преди това.

Тези мерки са в сила за всички лица на възраст над 6 години. Децата под 12 години, чиито родители са ваксинирани, няма да бъдат поставяни под карантина, дори и самите те да не са ваксинирани.

Досега в Италия се влизаше само със зелен сертификат, удостоверяващ, че лицето е ваксинирано, преболедувало или със скорошен отрицателен тест.

В пакет с тези мерки беше удължен и срокът, в който ще се изисква "супер зелен сертификат" - до 31 март вместо до 15 януари, както беше обявено преди това. "Супер зеленият сертификат" е версия на зеления сертификат, в която обаче отрицателен тест не се смята за валиден за достъп до редица обекти на закрито, сред които хотели, ресторанти на закрито, музеи, стадиони и културни центрове. Така неваксинираните и непреболедувалите COVID-19 на практика остават в почти пълен локдаун в страната.

Новите мерки бяха посрещнати с критика от туристическия сектор на страната, който е един от най-тежко пострадалите от пандемията. От Европейската комисия посикаха Италия "да обясни решението си", тъй като то подкопава увереността в еднаквите правила за пътуване в рамките на целия ЕС.

Добавете Вашия коментар

TOP