От следващата сряда: Безплатни лекарства за домашно лечение от COVID

09 Септември 2021 | 18:00
1 коментара
Общество

От следващата сряда болните от COVID-19 ще имат право да получават безплатни медикаменти за лечение. Това стана ясно от думите на здравния министър Стойчо Кацаров в кулоарите на НС.

Кацаров поясни, че преди ден е имало заседание Надзорния съвет на НЗОК, в което са одобрили промени в методиката за заплащане на лекарите в болничната и извънболничната помощ, като има увеличение на средствата. По думите му сме готови със стартиране изцяло на амбулаторно лечение (домашно лечение - бел.р.) на пациенти. Добави, че тази методика е била съгласувана с БЛС. Той е имал среща с неговия председател и шефове на столични ДКЦ-та, които по думите му били много доволни за т.нар . COVID - зони. По думите му от тези 39 първоначални COVID - зони, се надява да се увеличат поне на 150 в рамките на седмица или две. Така пациентите ще има възможност да се обслужват амбулаторно, обясни министър Кацаров. Той поясни, че утре излиза и в Държавен вестник решението на НЗОК със списъка от лекарства, които ще могат да се предписват на болни с COVID-19. Това по думите му се случвало за първи път, тъй като НЗОК досега финансирала домашно лечение на хронични заболявания. За пръв път тя ще финансира едно остро заболяване като COVID-19, a лекарствата ще бъдат безплатни и всички видове изследвания също, каза Кацаров. За целта пациентът трябва да мине през някоя от COVID - зоните в болниците или ДКЦ - тата, да му бъде направен амбулаторен преглед и да получи безплатни лекарство.

Отделно от това Кацаров поясни, че всички COVID - зони възможността да получат безвъзмездно апаратура до 50 000 лева, която може да бъде подвижен ренгенов апарат, ехограф, апарат за лабораторна диагностика или това, което преценят, че им е необходимо.

Кацаров уточни още, че имат на склад пулсоксиметри, които сега ще изпратят на всички тези COVID - зони. Всеки един от тези центрове по думите му ще получи по 30-40 пулсоксиметри. Те на своя страна можели да ги предоставят на пациентите, за да могат те вкъщи да си мерят сатурацията, за да може да сигнализира на лекаря при нужда и да бъде хоспитализиран.

"Много съм доволен, защото се положиха много усилия", каза още Кацаров. Той поясни, че сме в разгара на вълната и така очаква от следващата сряда лекарите да могат да изписват тези безплатни лекарства.

Иначе в началото министърът коментира и бюджета за здраве, като поясни, че заложените средства в него са напълно достатъчни. Той поясни, че е възникнала допълнителна нужда от средства за ремдесивир, но това било въпрос, който можело да бъде уреден. Министърът поясни, че разчетите са направени за най-лошата ситуация. Кацаров поясни, че параметрите от 200 млн.лева се запазват, но са говорили депутатите евентуално да се добавят допълнително сума за лекарствени продукти в порядъка от 10-15 млн. лева. Това според него би дало повече спокойствие в тази вълна.

Кацаров добави още, че няма законов срок, в който да се реши има ли нужда от поставянето на трета игла ваксина. В тази връзка той напомни, че има Съвет по имунопрофилактика, който в момента заседавал в разширен състав и на него е поставил 4 въпроса , на които да отговорят - удачно ли е да се поставя такава ваксина, колко време е нужно между 2 и 3-та доза, може ли да се прилага различна ваксина и при какви хора е подходящо да се прилага.

Той напомни, че няма решение още на Европейската агенция по лекарства, която да прави промени в характеристиките на ваксините. По думите му ако се стигне до такова решение, то ще е по -подобие на други страни в Европа - за "оф лейбъл" употреба на такава трета доза. Кацаров очаква решението на този експертен съвет да стане ясно днес. "Ако то е отрицателно, и те смятат, че не трябва в момента и че няма условие да се прилага трета доза, ще чакаме решението на Европейската агенция по лекарствата. Ако е положително, ще предприемем стъпките за прилагане на такава доза незабавно“, заяви Кацаров. Той изтъкна, че вече програмата вече има възможност да се запише и трета доза.

Той отговори и на своите опоненти, които го критикуват, че стои без маска в пленарна зала. "Може да се занимаваме с всякакви глупости. Сезирайте, който искате", заяви още Кацаров.

Добавени коментари

Спас публикува:
10 Септември 2021 | 09:22
Седем човека починаха от родата на Иван Хамбарджийски, единият е малкият му син. Очкава се утре нови смъртни случаи от родата на съпругата на Хамбарджийски Любомира Хамбарджийска. За ограничаване на заразата телата ще бъдат изгорени.

Добавете Вашия коментар

TOP