От Саудитска Арабия до Бразилия: Класация на всички участници в Мондиал 2022 (част I)

15 Октомври 2022 | 08:56
1 коментара
Спорт
От Саудитска Арабия до Бразилия: Класация на всички участници в Мондиал 2022 (част I)

В края на септември бе последната пауза за мачове на националните отбори преди началото на Световното първенство по футбол в Катар, което ще се проведе в периода 20 ноември – 18 декември. Повечето от 32-та тима, които ще играят на Мондиала, изиграха последните си мачове, преди да се впуснат в битка за най-ценния трофей във футбола.

По този повод Гардиън прави подредба на всички участници в Световното първенство според тяхната класа и форма преди началото на Мондиал 2022 (32-17).

Катар може да е най-слабият домакин в историята

32. Саудитска Арабия – Саудитска Арабия се представи солидно в квалификациите за Мондиала, като загуби само един от десетте си мача в третата групова фаза. От декември миналата година насам обаче играчите на селекционера Ерве Ренар имат само два успеха в 11 двубоя, като са отбелязали едва четири гола. Тимът отпадна още в груповата фаза на Арабската купа. На Световното първенство в Русия Саудитска Арабия успя да запише една победа над Египет, но сега ще им бъде трудно да повторят това срещу Аржентина, Полша и Мексико.

31. Коста Рика – Коста Рика успя да се промъкне до финалите в Катар след минимална победа над Нова Зеландия в междуконтиненталния плейоф. От последните резултати на тима е трудно да се прецени неговото реално състояние – равенство 2:2 с Южна Корея и победа над Узбекистан с 2:1, като за отбора предстоят още две контроли преди началото на Мондиала – срещу Нигерия и Ирак. Фактът е, че Коста Рика не разполага с класа в състава си, а голямата надежда на тима е 18-годишният талант на Съндърланд Джуисън Бенет. В група с Испания, Германия и Япония, Коста Рика ще се надява да вземе нещо от мача със „самураите“.

30. Катар – Дали Катар ще е най-слабият домакин в историята на световните първенства? Загуби от Канада (0:2) и младежите на Хърватия (0:3) не дават особени надежди на тима, но все пак равенството с Чили в последната контрола бе положителен резултат. Катар записа добри резултати през 2021 в Арабската купа и Голд къп, като амбицираните домакини ще се надяват на положителни резултати срещу Еквадор и Сенегал, преди да срещнат Нидерландия в последния си мач от груповата фаза на Мондиала.

29. Гана – Загубата от Бразилия с 0:3 не е срамна, но трудната победа над Никарагуа с 1:0 показва слабостите на Гана в атака. Надеждите на тима лежат върху новите национали Иняки Уилямс (Атлетик Билбао) и Тарик Лампти (Брайтън). На Мондиала за Гана ще е трудно да излезе от група Н, в която са още Португалия, Южна Корея и Уругвай.

28. Тунис – През юни Тунис победи Япония с 3:0 във финала на приятелския турнир Кирин къп, но в последните мачове тимът записа трудна победа над Коморските острови (1:0) и тежка загуба от Бразилия (1:5). Северноафриканският тим разчита на солидна защита и ще има нужда от нея в мачовете си с Франция, Дания и Австралия на Световното първенство.

27. Камерун – Двете поредни загуби от Узбекистан (0:2) и Южна Корея (0:1) накърниха самочувствието на Камерун, но селекционерът на тима Ригобер Сонг ще се надява да го възвърне в проверките с Ямайка и Панама преди началото на Мондиала. Всяка спечелена точка в Катар ще е успех за Камерун с оглед на тежката група, в която са още Бразилия, Швейцария и Сърбия.

В последните пет мача на Еквадор са паднали два гола; Япония е в тежка група с Германия и Испания

26. Южна Корея – Резултатите на Южна Корея в последно време са непостоянни – победа над Камерун, равенство с Коста Рика, загуба от Япония. Южна Корея е един от отборите, за които е много трудно да се прецени как ще представи в Катар, където тимът ще се надява на първо излизане от групите от 2010-та година насам. Сега Южна Корея ще спори с Уругвай, Гана и Португалия в групите.

25. Австралия – Австралия надви Перу след изпълнение на дузпи, за да се класира на Мондиала, но очакванията към тима не са големи. През септември „кенгурутата“ изиграха две поредни контроли с Нова Зеландия, спечелени с 1:0 и 2:0, но проблемите в атака са налице. Шансовете на австралийците да се преборят с Франция или Дания за едно от първите две места в група D са малки.

24. Иран – Тимът на Карлош Кейрош записа равенство с Камерун (1:1) и победа над Уругвай (1:0) в последните си две контроли и изглежда амбициран да се бори с Уелс и САЩ за второто място в група В, ако приемем, че Англия е фаворит за първата позиция.

23. САЩ – Традиционният доминатор в зона КОНКАКАФ бе детрониран от Канада и Мексико в квалификациите за Мондиала и за малко се размина с междуконтинентален плейоф. Загубата от Япония (0:2) и равенството със Саудитска Арабия (0:0) в последните две проверки не са добри знаци преди началото на Мондиала, където американците ще срещнат Уелс, Англия и Иран в политически нагнетен двубой. Въпреки това, играчи като Кристиан Пулишич (Челси), Уестън Маккени (Ювентус) и Сержиньо Дест (Милан) носят класа в състава на САЩ.

22. Мексико – Формата на Мексико в последните месеци не е добра, като тимът записа загуби от Уругвай, Парагвай и Колумбия, равенства с Еквадор и Ямайка и победи единствено над Суринам и Перу през юни и септември. „Ацтеките“ ще направят още две проверки срещу Ирак и Швеция през ноември, преди да се впуснат в битките с Полша, Аржентина и Саудитска Арабия в група С на Мондиала. Мексико е в уникална серия от седем поредни отпадания в осминафиналите на световни първенства, като този път това ще се счита по-скоро за успех с оглед на формата на отбора и съперниците в групата.

21. Еквадор – В последната година основната тема около Еквадор е дали тимът ще бъде изхвърлен от участие в Мондиала за използването на нередовен футболист в квалификациите. Това остави на заден план представянето на тима на терена, което до голяма степен е мистериозно. Еквадор се представи силно в квалификациите в Южна Америка, а в последните си пет контроли срещу Нигерия, Мексико, Кабо Верде, Саудитска Арабия и Япония отбеляза едва два гола и не допусна нито един. На Световното първенство Еквадор най-вероятно ще си оспорва със Сенегал втората позиция в група А, при наличието на явен фаворит като Нидерландия и категоричен аутсайдер като Катар.

Младият отбор на Канада е изпълнен с увереност

20. Япония – Япония изглежда като много солиден отбор и резултатите в последно време го потвърждават – победи над Южна Корея и САЩ и равенство с Еквадор в последните три мача, в които „самураите“ не допуснаха гол. Лошата новина за Япония е тежката им група в Катар, в която наличието на Германия и Испания им оставя минимални шансове да мислят за осминафиналите. Азиатският тим ще търси задължителна победа над Коста Рика във втория си мач на Мондиала.

19. Мароко – Мароко отпадна в четвъртфиналите на Купата на африканските нации, но в последните си мачове записа победа над Чили (2:0) и равенство с Парагвай (0:0). Водените от звездата на Челси Хаким Зиеш мароканци попаднаха в тежка група на Мондиала – Хърватия, Белгия и Канада.

18. Уелс – Водени от Гарет Бейл и Арън Рамзи „драконите“ се класираха за първо участие на Световното първенство от 1958-ма година насам, след като показаха характер в плейофните мачове с Австрия (2:1) и Украйна (1:0). Уелс се представи слабо в Лигата на нациите, но в последните години тимът има навика да показва най-доброто от себе си на най-голямата сцена. Именно заради това играчите на Уелс ще пристигнат в Катар със самочувствие и амбиция за осминафиналите, като в груповата фаза те ще премерят сили със САЩ, Иран и Англия.

17. Канада – Още един отбор, който се класира за едва второто си участие във финали на Мондиал и то след дълго чакане (36 години пауза). Канадците впечатлиха всички с изявите си в квалификациите в зона КОНКАКАФ, където завършиха пред традиционните сили Мексико и САЩ. Това ще даде самочувствие на Алфонсо Дейвис и компания в предстоящите тежки битки с Белгия, Хърватия и Мароко в група F на Световното първенство. /БГНЕС

Добавени коментари

Izrael публикува:
15 Октомври 2022 | 16:25
Германците може би ще станат световни шампиони???

Добавете Вашия коментар

TOP