От какво може да заболеем, ако не се движим

20 Октомври 2022 | 15:21
0 коментара
Любопитно
От какво може да заболеем, ако не се движим

Почти 500 милиона души са застрашени от редица болести поради обездвижване, предупреждава СЗО. Дори и няколко часа движение седмично може да ви предпази - като каране на колело или разходки, пише Deutsche Welle.

Сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет, депресия, деменция - очаква се почти 500 милиона души по света да развият тези и други заболявания между 2020 и 2030 г., съобщава Световната здравна организация (СЗО) в своя "Доклад за състоянието на физическата активност в световен мащаб през 2022 г.". Това се дължи главно на една причина: обездвижване.


ADVERTISING
Препоръчва се поне два часа и половина седмично

Според препоръките на СЗО възрастните трябва да бъдат физически активни поне 150 минути, т.е. два часа и половина седмично. Това не означава непременно интензивни тренировки; дори карането на колело или ходенето пеша ще ви направи по-здрави и ще ви предпази от заболявания.

Много хора обаче не успяват да направят дори това, особено в богатите страни. СЗО изчислява: Докато в по-бедните страни само малко над 16% от хората са твърде малко активни физически, в страните с високи доходи този процент е повече от два пъти по-висок.

Пандемията е усложнила ситуацията

Пандемията от коронавирус е ускорила тенденцията към мързел, анализира СЗО и призовава отделните държави да предприемат мерки  - например да подобрят велосипедните и пешеходните алеи в градовете.

Ако нищо не се промени, до 2030 г. лечението на хората по света, които са болни само поради липса на физическа активност, ще струва около 300 милиарда щатски долара. Експерт от СЗО в Женева заяви, че вместо да се стига до там, тези средства могат да се използват за обучението на 100 милиона лекари.

Добавете Вашия коментар

TOP