От юни! Пада такса смет в Благоевград

09 Май 2023 | 12:39
1 коментара
Бизнес
Благоевград
От юни! Пада такса смет в Благоевград

По – ниска такса смет ще плащат жителите на Община Благоевград от месец юни, съобщи на пресконференция кметът Илко Стоянов. Той обяви, че на 5-ти май Върховният касационен съд е постановил решение, с което се признава за правилно свършеното от кмета и Общински съвет за намаляване на таксата.

„Добрата новина е, че такса смет пада. ВКС уважи това, което прие Общински съвет по предложение на кмета за по – ниска такса. Решението е от 5 – ти май. Съдът е потвърдил, че свършеното от Общински съвет и кмета е правилно. Това означава, че занапред такса смет пада и се връщат промилите, които определихме с решение на Общински съвет. За съжаление изгубихме 5 месеца. Още след решението на Административен съд – Благоевград предложих на тогавашният областен управител Шушков да оттегли жалбата си, но това не се случи“, каза Стоянов.

По думите му новата такса смет, която влиза в сила от месец юни, е много по – справедлива за жителите на Общината. Илко Стоянов подчерта, че според него областният управител дължи извинение не на него, а на жителите на Благоевград за това, което им е причинил. „Ние като администрация ще се справим, въпреки кашата, която се получи“, коментира Стоянов.

След решението на ВКС нещата за благоевградчани ще изглеждат така: За първите 5 месеца на годината се дължи такса на по – високите промили от 2.9, а за следващите месеци таксата пада на 2.1. Тези, които вече са платили таксата за цялата година, за да ползват намаление, няма да бъдат ощетени. Средствата, които са надвнесли за въпросните 7 месеца с по – ниски промили ще им бъде приспадната от следващата година. Има и вариант да си поискат надвнесената сума, подчерта градоначалникът.

В извънредния си брифинг Илко Стоянов отново акцентира върху това, че има тенденция Областна управа да пречи на Община Благоевград и беше категоричен е крайно време да има наказани за случващото се.

„То не бяха загубени дела, то не беше… Най – важните теми за Благоевград, най – важните решения, непрекъснато са вкарвани в съда. С каква цел? – естествено да се пречи във времето. Те във времето губят делата, но ние сме създали дискомфорт за всички. Ако искат да се държат държавнически, да отстъпят от егото си, да минава тази есен и това състезание, да кажат какви са им целите за да се знае как ще вървим оттук нататък. Не бива да се спекулира. Времената са тежки за всички. Всички пари отиват в София, ние се оправяме, както можем и това е допълнително напрежение, което се нагнетява върху населението и естествено си има отговорни лица. Сега, искам да попитам дали имат морала, за да поемат тази отговорност?Този морал може да се изрази в конкретни оставки, в наказания, но най – вече държа в извинения, не към мен, а към жителите на тази община. Да излязат и да кажат – сбъркахме“, посочи Стоянов.

Добавени коментари

Илка публикува:
10 Май 2023 | 00:56
Ти, гадино мръснавдигна таксата смет! Заради теб ще плащаме по-висока такса! Нищо добро не видяхме от теб, почерни града и го довърши след Камбата!

Добавете Вашия коментар

TOP