От днес стартира акция "Зима" под надслов „Безопасно пътно превозно средство през зимата"

01 Ноември 2017 | 08:48
0 коментара
Общество

Акция „Зима“ ще се проведе в Благоевградска област от 1 до 30 ноември. Това обяви на брифинг ст. инсп. Данаил Стоицов, началник на КАТ – Благоевград.

По думите му акцията е традиционна и се провежда по инициатива на отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“.

„Акцията се прави с цел ограничаване на пътно-транспортния травматизъм през предстоящия зимен сезон и се провежда за периода 1 до 30 ноември, като на нея наши партньори са Съюза на българските автомобилисти и Български червен кръст“, каза още ст. инсп. Стоицов.

Той добави, че с цел превенция на водачите и пешеходците при зимни условия, акцията ще бъде разделена в три кампании, като всяка от тях е с определено предназначение.

„Първата кампания е под надслов „Безопасно пътно превозно средство през зимата и е насочена към водачите на пътно превозни средства – велосипедисти и превозни средства с животинска тяга. Тя ще се проведе в периода от 1 до 10 ноември, като 6 ноември е определен за „Ден без жертви – велосипедисти на пътя“, допълни ст. инсп. Стоицов.

Втората кампания е „Пешеходци и водачи – толерантност на пътя“, като тя е насочена предимно към пешеходците и поведението на водачите на пътни превозни средства.

„Кампанията е насочена за провеждане във времето от 11 до 20 ноември, като е определено 16 ноември да бъде обявен за „Ден без жертви пешеходци на пътя“, отбеляза началникът на КАТ – Благоевград. Последният етап е отделен за кампанията „Безопасно шофиране през зимата“, като тя ще се проведе в периода от 20 до 30 ноември.

„Тя е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите към пешеходците. 22 ноември определяме като „Ден водачи и пътници на моторни превозни средства жертви на пътя“, уточни ст. инсп. Стоицов.

Той подчерта, че за всяка от трите кампании ще бъде създадена необходимата организация и проведена специализирана полицейска операция със сили на пътна и охранителна полиция.

„Целта е ясна – превенция и предотвратяване на пътно транспортни произшествия“, отбеляза ст. инсп. Стоицов и допълни, че ще има засилени полицейските проверки в областта по време на акция „Зима“.

Във връзка с предстоящата акция и най-вече с предстоящия зимен сезон, той отправил апел към водачите на моторни превозни средства да подготвят автомобилите си за зимния условия и необходимото оборудване.

„Те трябва да са снабдени с аптечка, триъгълник, пожарогасител, сигнална жилетка, регулиране на фарове, смяна на чистачките и течността им с такава, която не замръзва, стоп и габаритните светлини трябва да са проверени. Като цяло автомобилът трябва да е подготвен за зимни условия и като се тръгва на път, той трябва да е зареден“, каза още ст. инсп. Стоицов и добави, че понякога зимата предлага непредвидени условия, затова е хубаво водачите на моторни превозни средства да са подготвени за всякакви ситуации.

Добавете Вашия коментар

TOP