ОТ ДНЕС: Нови екостикери при ГТП на автомобилите

12 Юли 2021 | 10:27
0 коментара
Общество

Влизат в сила промени в техническите прегледи на автомобилите.

От днес на всяко превозно средство до 3 тона и половина ще се издава екостикер. Той ще определя до каква степен замърсява въздуха.

В 1100 пункта за технически прегледи вече трябва да се издават новите стикери след преглед. По двама служители в пункт трябва да преминат обучение за определяне на еко категориите.

Самият стикер след преглед ще се поставя на предния прозорец на автомобила, под огледалото. Най-ниската еко категория е първата. В нея влизат автомобилите, които са произведени преди 2002-ра година.

Това са и возилата, които най-вероятно няма да се допускат в централната част на големите градове. Докато това стане, обаче, има доста време - поне 6 месеца.

Еко категориите са пет и са свързани с годината на производство на всяко превозно средство. В зависимост дали автомобилът е на бензин или на дизел, са определени норми за допустимо замърсяване.

Има два случая, единият е автомобилът влиза в тези норми и той е технически изправен. И му се определя коя екологична група е. Другият случай е, когато автомобилът надвишава тези норми и е технически неизправен и не би трябвало да мине преглед.

При втория случай водачът ще има срок от 14 дни да отстрани проблема. След това ще трябва да се върне в същия пункт, за да завърши прегледът.

Целта на стикерите е най-замърсяващите автомобили - в началото от първа еко група, да не влизат в центъра на големите градове. В София вече са изградили първата си нискоемисионна зона.

Добавете Вашия коментар

TOP