От днес до 29-ти юли Банско е домакин на международна олимпиада по лингвистика

21 Юли 2023 | 13:52
0 коментара
Култура
Благоевград
От днес до 29-ти юли Банско е домакин на международна олимпиада по лингвистика

От днес до 29 юли Банско е домакин на двадесетата международна олимпиада по лингвистика, съобщиха за БТА от пресцентъра на община Банско.

В планинския град пристигат повече от 200 състезатели от 40 държави, за да премерят знания с едни от най-сложните задачи в света и да определят най-добрите ни ученици.България отново е домакин на престижното състезание, чието начало е поставено именно в страната.

Международната олимпиада по лингвистика се провежда ежегодно, а първото издание е инициирано от България и проведено в Боровец, съобщават организаторите от Сдружение на олимпийските отбори по природни науки на официални си сайт.

През 2015 г. България отново е домакин на 13-та Международна олимпиада по лингвистика, а състезанието е проведено в Благоевград. Тази година ученическата надпревара ще се проведе в Банско.

Гимназистите, участници в състезанието, се състезават в индивидуални и отборни надпревари, а целта е да решат сложни задачи с езиков материал, на непознат за решаващите език.

В индивидуалното състезание се решават пет задачи за шест часа. В отборното – една задача за четири часа, като се работи в екип. Обикновено задачите за отборното са доста по-сложни и по идея по-близки до реални ситуации, с които се сблъскват учените лингвисти.

Ръководител на националния ни отбор е инж. Александър Велинов, който е и основен инициатор за домакинството, председател на организационния комитет и постоянен член на Международния борд на олимпиадата.

Организаторите посочват, че за 19 издания на олимпиадата българките ученици са спечелили общо 79 индивидуални медала – 21 златни, 23 сребърни и 35 бронзови.

В отборния кръг на турнира досега родните състезатели са завоювали седем купи – две златни, три сребърни и две бронзови.

Сред успехите на родните състезатели са три купи за най-добро отборно представяне на индивидуално състезание, 14 награди за най-добро решение и 27 почетни грамоти.Тази година в състезанието има и нововъведения, сред които са два допълнителни дни, наречени „Дни на приятелството“.

Целта е да се засили повече социализацията на учениците, като са предвидени преходи в Пирин планина, пикник, посещение на Рилския манастир, обучение по български народни танци, както и лекции, упражнения и беседи.

Добавете Вашия коментар

TOP