От 24 Февруари в Община Петрич работят 90 младежи на възраст до 29 години

06 Април 2016 | 14:56
0 коментара
Общество
От 24 Февруари в Община Петрич работят 90 младежи на възраст до 29 години

От 24 Февруари в Община Петрич работят 90 младежи на възраст до 29 години. Те са назначени по програма "Обучение и заетост на младите хора" за период от 6 месеца, повечето от които са с основно и средно образование /по-малката част са висшисти, ще помагат за облагородяването на населените места в Община Петрич-града и селата. Длъжностите, на които са назначени младите хора са: 20 - технически сътрудници; 40 - работник озеленяване; 15 - работник строителство и 15 работник поддръжка пътища. 

 

От 01.02. в Общината са назначени 3 ма работници по програма „Клио”, за период от една година. 2ма от работниците са на Самуилова крепост, 1 на Хераклея Синтика.

От 18.01. по програма „Старт в кариерата” на работа в общината са назначени 2ма висшисти, за период от 9 мес. Тази програма е ежегодна и по нея кандидатстват висшисти, които нямат стаж по специалността.

По програма „Активиране на неактивни лица” има назначен младежки медиатор, като основните му задължения са да популяризира сред младежите услугите, които се предоставят от Бюрото по труда и възможностите за намиране на работа. Кабинетът се намира на 5 етаж в административната част на ГУМ

Очаква се да стартира програма „Обучение и заетост”. Тя е за лица над 29 год., приоритет са трайно безработни лица над 55 год., с основно и по ниско образование.



Петрич търси нови форми за обгрижване на възрастните хора и хората с увреждания чрез схемата на ОП"Развитие на човешките ресурси"- "НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ". С основните дейности по проекта се предвижда въвеждане и предлагане на комплексни услуги за дългосрочна.С изпълнение на проекта ще се продължи дейността на създаденото по схема "Помощ в дома" Звено за услуги чрез създаване на Център за почасови услуги.Дейността на Центъра ще бъде подкрепена чрез разкриване на нови 58 работни места с цел планиране и управление на предоставянето на комплексни услуги за дългосрочна грижа в домашна среда и/или в общността. Потребители на услугите ще бъдат 112 лица-възрастни над 65 години и лица с увреждания. За персонала ще бъдат проведени Обучения-въвеждащо и надграждащо/специализарно, както и психологическа подкрепа и суперивзия. Предвижда се също психологична и мотивационна подкрепа за потребителите на услугата. Организацията и управлението на проекта ще се изпълнява от Екип по проекта.Проектът е с продължителност - 20 месеца, като услугите в Центъра за почасови услуги ще се предоставят за срок от 18 месеца. /Продължение на познатите като Личен и социален асистент, домашен помощник/.

 

В общината се кандидатства по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" по процедура "Услуги за ранно детско развитие". Всички дейности са насочени към услуги за деца в риск на възраст от 0 до 7 години и техните родители с цел да се гарантира тяхното социално включване.Проектът е с продължителност 27 месеца, като услугите за ранно детско развитие са за период-24 месеца. 

 

Добавете Вашия коментар

TOP