От 2021 г.: Минималната заплата ще се определя според професията

17 Юни 2020 | 11:48
0 коментара
Бизнес

От 2021 г. минималната работна заплата да се договоря според професията. Това е заложено в споразумение между властта, бизнеса и синдикатите за икономическото развитие на страната, подписано в Министерския съвет. Социалният министър Деница Сачева поясни , че идеята е минималната работна заплата да остане, но няма да е универсална за всички, а тя да се договаря двустранно между синдикати и работодатели. "Трите дни болнични продължават да се плащат от работодателите", допълни Сачева.

Документът е в пет области и включва 40 мерки за реформи в образование, здравеопазване, зелена сделка и демография. Вицепремиерът Марияна Николова обясни, че с него се цели БВП на страната да достигне 60% от този на ЕС. Николова обясни, че ще има три плана за изпълнение на споразумението. Като приоритет са посочени приемането на България в Шенген и присъединяването ни към ERM II.

Министърът на енергетика Теменужка Петкова обясни, че споразумението урежда визията за развитие в различни сектори. “Заложено е разработване и приемане на енергийна стратегия, която ще даде ясна визия какво ще се случва в сектора. Ще разработим и визия за Маришкия басейн”, каза Петкова и допълни, че е заложена и пълна либерализация на пазара за електрическа енергия. За Зелената сделка на ЕК, Петкова посочи, че тя дава възможност за постигане на икономически растеж, но трябва да бъде съобразена с българските национални особености.

От своя страна икономическият минситър Емил Караниколов каза, че споразумението е със статут на национални приоритети.

Кирил Домусчиев от КРИБ обясни, че са търсени компромиси и в продължение няколко месечни преговори се е стигнало до разбирателство. “Споразумението ще има принос за предоляване на кризата породена от коронавирус”, каза още той.

Очаквайте подробности!

Добавете Вашия коментар

TOP