От 15 ноември трябва да сменим гумите със зимни

02 Ноември 2023 | 17:18
0 коментара
Общество
Благоевград
От 15 ноември трябва да сменим гумите със зимни
От 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да бъдат със зимни гуми. Това заяви Марин Сираков, управител на фирма за гуми.

Зимните гуми остават меки при ниски температури, което ни позволява да контролираме автомобила, обясни Сираков. "Това не може да се случи с летни гуми в зимния сезон. Втвърдяването на гумата удължава спирачния път и затруднява спирането", поясни още той.

Спецификата на грайфера и консистенцията на каучука са ключови фактори, които определят характера на зимната гума. Съсезонните гуми са много близки до летните като консистенция на каучука, каза Сираков.

Не можем да определим точен период на живот на една гума, защото той зависи от съхранението й. То трябва да се случва на сухо и на тъмно. Животът на гумата зависи и от експлоатацията й – ако се движим всеки ден по пътя София-Варна, гумата ще има по-дълъг живот от тази на автомобил, който се движи по пътя Пловдив-Смолян, даде още подробности Сираков.

"Когато е паднала роса или има дори лек дъжд, върху асфалта се образува фин м азен филтър. Тогава трябва да спазваме дистанция – това е основното спасение от катастрофи", обясни експертът.

Има опасност зимните гуми да гръмнат по време на движение – когато няма достатъчно налягане, гумата прегрява и се пръска. Ако гумата е твърде напомпана, също има опасност от гръмване. "Трябва да следим с манометър нивото на налягането - това можем да правим веднъж месечно на бензиностанция", каза още Сираков.

Добавете Вашия коментар

TOP