От 15 юни падат ограниченията за пътувания и събирания

08 Юни 2020 | 15:28
0 коментара
Общество

От 15 юни отпадат ограничения, свързани с пътувания и събирания – здравният министър ще бъде по-конкретен.

Ограниченията със струпване на хора и дезинфекция ще трябва да останат малко повече време, дори правителството да не ги въведе, много хора ги спазват. Това коментира социалният министър Деница Сачева пред БиТиВи. Според нея е много вероятно да се наложи прилагането на по-строги мерки на изолирани места при появата на локални огнища. Но ако случаите в страната драстично нараснат, може да се върнат ограничения навсякъде.

Тя не изключи и втора вълна на покачване на безработицата към края на септември. Към момента се наблюдава връщане на нивата на безработните от месеците преди коронакризата. Общият брой на безработните е 290 хил., подчертава, че 200 хил. бяха безработните преди извънредното положение. Нарастването от 13 март до сега е 90 хил. души. В рамките на същия този период 60 хил. души намериха работа“, каза Сачева и добави, че се обмисля допълнителна помощ за транспорта и туризма. Тя уточни, че 46 хил. души ползват социален патронаж, над 60 хил. души са получили хранителни пакети, около 30 хил. души получават топъл обяд.

Сачева обясни, че около 200 хил. души ще запазят работните си места благодарение на мярката „60/40“, като изхарчените средства до момента са около 73 млн. лева.

Добавете Вашия коментар

TOP