От 15 април ЦИК започва да приема документите на кандидатите за изборите

11 Април 2024 | 23:48
0 коментара
Политика
България
От 15 април ЦИК започва да приема документите на кандидатите за изборите

От 15 април, понеделник, Централната избирателна комисия (ЦИК) започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители, насрочени на 9 юни. Това показва информация на сайта на ЦИК.

Приемането на документите ще се извършва всеки работен ден от 9:30 до 17:00 ч. в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър І“ №1, във фоайето, вход „Ларго“.

Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите е до 17:00 ч. на 24 април.

В случаите, когато партия или коалция заявява участие и в двата вида избори, може да представи един списък, съдържащ имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели - български граждани, които имат избирателни права да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент от България.

Всеки избирател може да участва само в един списък за съответния вид избор или само в един списък – общ за двата вида избори. При полагане на подписа си в списъка избирателят удостоверява своята самоличност.

Регистрацията на партията за участие в изборите за членове на Европейския парламент от България може да бъде подкрепена и от избиратели - граждани на друга държава членка на Европейския съюз, като в списъците се посочват имената, личния номер, номера на удостоверението за пребиваване, датата на регистрация, посочена в него, и подпис.БНТ

Добавете Вашия коментар

TOP