Осъдителна присъда за Община Благоевград! Дължим 2.5 млн. лв. за плувен комплекс „Пирин“

06 Февруари 2023 | 17:56
7 коментара
Общество
Осъдителна присъда за Община Благоевград! Дължим 2.5 млн. лв. за плувен комплекс  Пирин

Върховният касационен съд, като последна инстанция, се произнесе по казуса с Плувен комплекс „Пирин“, започнал преди 7 години, задължавайки Община Благоевград да заплати 2.5 млн. лв. на благоевградската фирма МАРГАРИТА-П-ИВАН КОСТАДИНОВ. В сумата са включени, както задълженията към изпълнителя, така също лихвите и съдебните такси, уточни на извънреден брифинг кметът на Община Благоевград Илко Стоянов.

Той припомни, че през 2014 година, когато кмет на Община Благоевград е д-р Атанас Камбитов, е дадено ПМС за закрития басейн в Еленово, пусната е и обществена поръчка за около 2.4 млн. лв. без ДДС, което прави около 2.9 млн. лв. с ДДС. През 2023 година Община Благоевград е осъдена и трябва да заплати 2.5 млн. лв., а причината е дело, започнато през 2016 година.

„2014 година е сключен договора по Закона за обществените поръчки. Това се случва на 19 септември 2014 година. Сключен е договор между фирмата – изпълнител и Община Благоевград за изграждане на плувен комплекс „Пирин“. На 19 ноември 2015 година, след година и два месеца, похвално като за строител, е издадено разрешение за ползване. Оказва се обаче, че стойността на поръчката е 2.9 млн. лв. с ДДС, но има и още 1.4 млн. лв., които са средства и дейности, скрити от обществото. Няма ги предвидени в обществената поръчка“, каза Стоянов и допълни, че всички строителни дейности и разходите по тях са били одобрени от Община Благоевград, посредством инвестиционен проект.

„Всички строителни дейности, както е прието от съда, са одобрени в инвестиционен проект от Община Благоевград и са били необходими за завършването на обекта. Тъй като договорът е за инжинеринг, още като е одобрен проекта се е знаело, че стойността ще е различна“, подчерта градоначалникът.

Стоянов обърна внимание на това, че към днешна дата пред Община Благоевград стоят две възможности. Вариант „А“ – изпълнителят да си поиска парите веднага и ще ги получи, тъй като общината има средства в банковата сметка. Това обаче сериозно ще повлияе на цялостната финансова политика на общината и ще се отрази сериозно не само на социалните плащания, но и на всички други разходи. Вариант „Б“ е да се постигне споразумение с фирмата – изпълнител и да се договори разсрочено плащане, което би спестило много проблеми за Община Благоевград и най – вече за благоевградчани.

Кметът отбеляза, че вариант парите да бъдат осигурени чрез кредит не е възможен, тъй като по закон Общински съвет Благоевград няма право към днешна датата да одобрява подобни кредити, тъй като съвсем скоро предстоят местни избори.

Стоянов коментира, че за случилото се има конкретно виновни лица – тогавашния кмет и експертен съвет, така че при всички положения ще се проучат възможностите да се потърси отговорност на виновниците, довели до осъдителна присъда за Община Благоевград. Той посочи, че казусът ще бъде даден на Прокуратурата, а тя сама да преценява дали има престъпление и кой е виновен.e-79

Добавени коментари

ЛЕЛЕ публикува:
07 Февруари 2023 | 09:31
Е нема как той да плаща, ние всички ще плащаме......
ЛЕЛЕ публикува:
07 Февруари 2023 | 09:27
Е нема как той да плаща, ние всички ще плащаме......
краси публикува:
07 Февруари 2023 | 08:15
на илко кучката мазуро от покровник знае как да се оправи парата ако не мазуро ачо ризов абе илко илко стана за срам и подигравка
дрън дрън публикува:
07 Февруари 2023 | 08:04
е как прес другите инстанции другите кметове печелят делата а при илко губим дело след дело и санкционират общината с милиони лева
krasimir публикува:
07 Февруари 2023 | 07:19
ami sega bore zatvorniko kak ke se opravi s parata hahaha trebe da soprat naznachavaneto v administraciqta nema da ima zaplati
Живко публикува:
06 Февруари 2023 | 18:20
Тасков и Илко днес коментираха нещо за Иван Костадинов да му давали оферта за улица Промишлена да бил правил отсрочка на парите. Модела Тасков Камбитов продължава. Цирка е пълен и нема оправия докато тримата не ги изметем от общината нема оправия.
запор публикува:
06 Февруари 2023 | 18:06
Запор и кафявия и да плаща до стотинка

Добавете Вашия коментар

TOP