Осъдиха човек на Зоран Заев за побой над българин в Македония

23 Декември 2020 | 13:16
0 коментара
Криминално

Близък на премиера на Северна Македония Зоран Заев и брат му, бизнесмена Вице Заев, е осъден от съда в Струмица за побой на българин от Македония.

Александър Барабановски нанесъл няколко удара с юмрук в лицето на Митко Георгиев на улица в Струмица. Инцидентът станал на 21 октомври 2018 г. Барабановски минал покрай Георгиев и отправил към него обидни думи, свързани с това, че той открито декларира българското си самосъзнание. "П**ка ти майчинска бугарска, престани да нападаш Заеви! Ще те утепам, изсели се от Македония!", викал Барабановски докато удрял по главата Георгиев.

Съдът му наложи глоба от 150 евро, а пострадалият може да търси обезщетение за вреди с граждански иск.

"Митко Георгиев е известен с българските си чувства македонец, а също и с двете книги, които е издал в Македония, за българския характер на населението там. Кой е Барабановски – известен с близостта си до фамилията Заеви македонец? В присъдата ясно е записано, че той е работел като охрана на брата на Зоран Заев.

Този човек преби македонски българин и иска да го изсели от Македония! Та такова е ежедневието на човека с българско самосъзнание в днешна Македония", написаха от ВМРО по повод съдебното дело.

В централата на ВМРО постъпвали много подобни сигнали, описващи груби нарушения на правата на граждани на Република Северна Македония, които се чувстват българи. Ние ще ги предоставим публично както пред обществеността в България и държавите от ЕС, така и в РСМ.

Добавете Вашия коментар

TOP