Осъдиха бивш лектор в ЮЗУ-Благоевград за полово удовлетворение с мъж

01 Юни 2023 | 17:45
5 коментара
Криминално
Благоевград
Осъдиха бивш лектор в ЮЗУ-Благоевград за полово удовлетворение с мъж

Бившият преподавател по право в Софийския университет и лектор в ЮЗУ - Благоевград получи две години затвор. Чавдар Стоянов е осъден за принуда и за действия на полово удовлетворение с мъж, като употребил за това заплашване. 

Той е оправдан за това, че през 2016 г., когато беше уволнен от университета, е залепил на вратата на пицария плакат със зачертана снимка на тогавашния декан на Юридическия факултет на СУ професор Сашо Пенов, който сега е министър на образованието, уволни Стоянов. За присъдата, която е постановена вчера от съдия Николай Урумов, съобщиха от Софийския районен съд. Тя не е окончателна и подлежи на обжалване.

Преди три години Стоянов беше окончателно осъден за опит да принуди мъж да отиде в дома му, където да бъде наказан с бой с камшик. Присъдата му беше условна на 2 години затвор с 3-годишен изпитателен срок, както и да плати 5000 лева обезщетение на пострадалия. С нея Стоянов беше оправдан по второто обвинение – за разврат, припомни leks.bg. Новото дело е за четири случая от ноември 2016 година, в които са замесени Стоянов и мъж. Принудил А. Д. В. противно на волята му да се съблече гол до кръста, да легне по корем и му нанесъл 20 удара с мъжки колан в областта на гърба. В присъдата се сочи, че подсъдимият е употребил за това заплашване – казал на мъжа, че е служител на ДАНС и има приятели прокурори, и закрила от много големи хора, че никой не може да му направи нищо, че опита ли да направи нещо, има хора в полицията и навсякъде.

Вторият случай на принуда е описан в присъдата така: „С. накарал В. да се съблече гол до кръста, да си събуе чорапите, да легне на пода по корем и му нанесъл множество удари с мъжки колан и с тънка пръчка в областта на гърба и ходилата, като употребил за това заплашване – казал на В., че е служител на ДАНС, че има много хора в прокуратурата и полицията и никой нищо не може да му направи, че ако се оплаче, жалбата му ще стигне до неговите хора и ще разбере“. СРС оправдава юриста, че в тези два случая е заплашил пострадалия, че ще го разчекнат, както и че ще го закара на Витоша с още 10 човека и ще го изнасилят.

Съдът признава бившия преподавател за виновен и за престъпление по чл. 157, ал. 1 НК. Разпоредбата предвижда от 2 до 8 години затвор за този, „който извърши полово сношение или действия на полово удовлетворение с лице от същия пол, като употреби за това сила или заплашване или използва положение на зависимост или надзор, както и с лице, лишено от възможност за самоотбрана“. Според съда е доказано, че пак през ноември 2016 г. Стоянов е извършил действия на полово удовлетворение със същия мъж като е употребил за това заплашване – отново, че е от ДАНС и има хора в прокуратурата.

Другото деяние по чл. 157, ал. 1 НК, за което е осъден бившият преподавател, е извършено спрямо същия мъж и под същата заплаха, но и с добавката, че ще го закара на Витоша с още десет човека и ще го изнасилят. След тази заплаха подсъдимият накарал В. да се съблече и да остане само по боксерки, отново го бил и го накарал да пипа члена му и да го допира до устата си. Соченият за съучастник на юриста в това деяние е оправдан.

За да постанови ефективна присъда, съдия Николай Урумов отчита множество обстоятелства. Той изтъква, че за кратък период от около половин месец подсъдимият е проявил силна престъпна упоритост и е осъществил четири престъпни деяния. Голяма значение за постановяването на ефективна присъда имат и тежките последици на деянията на Стоянов. „Деянията са оказали изключително тежко психиатрично и психологично въздействие върху жертвата на престъплението“, пише съдия Урумов.

„По делото е доказано наличието на посттравматично стресово разстройство у В., което е следствие на преживените от него силен стрес и страх от процесните престъпни посегателства. В буквален смисъл съдът намира, че последиците за пострадалия са изключително сериозни и дори има риск за неговия живот, тъй като полученото от него посттравматично стресово разстройство до такава степен е навредило на здравето му, че се е стигнало до положение, в което той е с пълна бъбречна недостатъчност, изписан в терминално състояние от болница. Ето защо, този състав на съда намира, че процесната престъпна деятелност на С. е с много по-висока степен на обществена опасност от нормалните престъпления от този вид“, посочва СРС.

Съдът отчита, че Стоянов е много високо образован и с високо ниво на интелект, отчита и забавянето на делото заради пандемията от Ковид-19 и трудностите да бъде намерен пострадалият (открит е едва, когато е постъпил в болница), но заявява и че подсъдимият е „силно конфликтен, създаващ проблеми и конфликти с околните лица, най-вече на работното си място, използва медийни публикации за очерняне на конкретни лица, налице е силен стремеж към отмъстителност. СРС заключава, че условното изтърпяване на наказанието няма да бъде достатъчно за поправянето на дееца. „В случая процесната престъпна деятелност е насочена срещу личността и срещу сексуалната неприкосновеност на личността. 

Добавени коментари

Момиче публикува:
03 Юни 2023 | 22:02
Нещастен Педал! Това ли говно ще ми преподава по право! Мазохист!
Мацурев публикува:
02 Юни 2023 | 07:06
Тоз ми е много близък приятел. Заедно сме ходили на палатка и да караме тротинетки.
Али публикува:
01 Юни 2023 | 21:39
Педал мръсен,да ми паднеш в ръцете само ,не 50 а 500 камшика по отвратителна ти муцуна.
Рънъра публикува:
01 Юни 2023 | 18:27
Еба ти гнусният педеруга, противна муцуна, вероятно е лизал задника на “съотборниците“ си Боре Тъпото и Марин
лили публикува:
01 Юни 2023 | 18:21
Смърт за тоя изрод!

Добавете Вашия коментар

TOP